Руският президент Владимир Путин заяви, че легитимността на украинския президент Володимир Зеленски е приключила.

Руският лидер използва брифинга след срещата си с Александър Лукашенко в Минск, за да отговори на въпроси и да коментира темата на деня днес - публикациите за готовността си да замрази военния конфликт, но към настоящите граници, т.е. окупираните части от украински области остават с неясен статут. Тезата за реалиите, които трябва да се отчитат, не за първи път се прокарва от Кремъл, който вече анексира чрез контролирани референдуми четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. 

Въпросът с кого да се преговаря за Украйна не е лишен от смисъл, отбелязва Владимир Путин. "С кого да преговаряме? Това не е празен въпрос, ние знаем, че легитимността на сегашния държавен глава на Украйна приключи", казва Путин.

Не за първи път Владимир Путин поставя този въпрос, като първият такъв коментар дойде по време на изявите му по време на посещението му в Китай. 

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Но ако се признаят досегашните победи

За отбелязване е доколко изобщо руската политическа линия спрямо Украйна отчита легитимността на властта в Киев, тъй като застъпва тезата за извършен държавен преврат през 2014 г. Въпреки това в последното десетилетие неведнъж Владимир Путин се е срещал и с Петро Порошенко, и с Володимир Зеленски, но предимно в ролята си на посредник по т.нар. Мински споразумения. Емблематично е, че при настоящото си изказване Путин отново е в Минск, в зала, от която е давал брифинги точно за Минските споразумения от името на сепаратистите в Донбас. 

News.bg припомня и един значим момент от преговорите през 2015 г., когато Владимир Путин счупи по време на преговорите химикалката си.

Само преди няколко месеца със засилване Кремъл започна поредната си хибридна информационна операция по отношение на лигитимността на Зеленски при изтичането на мандата му миналия месец, въпреки че конституцията на Украйна ясно посочва, че във военновременно положение избори не се провеждат.

Ако Русия подпише мирни документи за Украйна, тя трябва да се увери, че си има работа със законните украински власти, посочи Путин.

"Ние, разбира се, трябва да разберем с кого си имаме работа, за да отидем на ниво подписване на правно обвързващи документи. И трябва да сме напълно уверени в това, че си имаме работа с легитимни власти", отбеляза Владимир Путин.

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Кулеба: Путин се опитва да провали срещата за мир в Швейцария

Според него Путин няма желание да спре агресията срещу Украйна

Иначе Владимир Путин посочва, че Русия на никой не е забранявала да води преговори за Украйна, за разлика от Запада, който си е поставил като цел победата над Руската федерация. Напротив, според думите на Путин, което той отново посочва - Русия никога не се била отказвала от такива преговори. Позовава се и на преговорите в Турция и проекта за Истанбулско споразумение, което, пак по думите на Владимир Путин, е устройвало и руската, и украинската страна. Този път обаче руският президент говори и за подпис от украинската страна.

"Имаше точки, които трябваше да бъдат подобрени, но като цяло, повтарям, ако този документ е подписан от украинската страна, значи украинската страна е доволна от него", обяснява Путин, макар и без да твърди, че реално подпис има.

Тезата на Москва е че преговорите в Истанбул са били прекъснати от Украйна под давлението на бившия британски премиер Борис Джонсън, който е забранил на Киев да продължи разговорите и да изпълнява преговорите. Твърдението на руската дипломация винаги е било отричано и лично от водещия преговорите Дмитро Кулеба