Абсурдната ситуация със "заложничеството" на Албания приключи. Преговорите за членство на Албания в Европейския съюз (ЕС) нямат пречки!  Това написа днес във "Фейсбук" албанският премиер Еди Рама. Повод за изявлението му бе гласуването в македонското събрание на френското предложение за еврочленството.

Изминаха 3 тежки години от решението на Европейския съвет да отвори пътя за преговори за пълно премахване на набора от изкуствени пречки, които бяха поставени пред Албания, написа още Рама. Той обаче е уверен, че Тирана е на път да се справи с предизвиокателствата от последните години. 

Но да не забравяме, това не е краят на нашия път, а само началото на нова част от пътя към Албания, която обичаме, заяви той.

Македонският парламент днес одобри т.нар. "френско предложение" за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюзПредложението беше подкрепено от 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.

"За" гласуваха депутатите от управляващата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански формации.

Гласуването протече по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента присъства и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Македонският парламент одобри френското предложение за ЕС

Македонският парламент одобри френското предложение за ЕС

"За" гласуваха 68 депутатите от присъстващите общо 69

Гласуването се проведе и на фона на продължаващи седмици протести на опозицията в страната, които прераснаха в насилие. Според нея, действията на ЕС са пробългарски. 

На днешното заседание депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев изтъкна, че СДСМ занапред ще се нарича СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че "ще лежат в затвора за предателство, ще лежат и ще отговарят, защото македонският народ е търпелив, македонският народ го е показал през историята, македонският народ е и кротък, македонците умеят да прощават, но за някои неща няма прошка", цитира думите му македонското електронно издание "Курир".

В края на юни българският парламент даде своето одобрение, потвърдено и с решение на правителството.

Припомняме, че Рама направи в края на юни остри изявления спрямо България за ветото, което страната ни наложи за еврочленството на Скопие.

България можеше да се държи по-европейски, заяви тогава той. Също така, той обвини българските власти, че държат Северна Македония за заложник.

На критиките на властите ни след неговите забележки, той отговори:

"Вие имате проблем с моя начин на изразяване, аз с начина, по който България иска да решава двустранните въпроси. Или вдигнете ветото, или ще ме търпите".

Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Бившият албански премиер Сали Бериша се извини на България за острите думи на Рама

Тогава лидерът на опозиционната Демократическа партия на Албания и бивш премиер на Албания Сали Бериша се извини на българския народ за изказванията на премиера.

Бериша каза на пресконференция, че Рама не представлява мнението на албанците, тъй като, както каза, не познава никакви принципи на приятелство между страните.