Украинският президент Петро Порошенко заяви, че към момента така нареченият „режим на тишина" в Източна Украйна не е нарушаван, съобщава ТАСС.

Вратата за диалог все още е отворена", каза Порошенко и подчерта, че „мирът в Украйна ще бъде възможен, ако натискът върху Русия продължи заедно със санкции".

Порошенко в момента е в Сингапур, където изнася лекция за кризата в Украйна и как тя тества Европа и света. Събитието е организирано от Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон.

„Денят на тишина" в Източна Украйна започна в 9 часа местно време.

На 4 декември Порошенко обяви план за спиране на бойните действия. Предложението беше приветствано от проруските сепаратисти.

Киев смята, че с прекратяването на боевете се цели прилагане на споразуменията от Минск - изтегляне на бойната техника от фронтовата линия, освобождаване на затворници, изчистване на минните полета и начало на демилитаризиране на региона.

Междувременно украинското външно министерство заяви, че заплануваните за по-късно днес мирни преговори с проруските сепаратисти са отложени.