До две седмици ще е ясно разпределението на местата в първия след свалянето от власт на Муамар Кадафи парламент, отбелязват световните агенции.

Изборната активност е достигнала малко над 60%, отбеляза председателят на либийската ЦИК Нури Абар.

Новият Общ национален конгрес трябва да изработи нова конституция.

Той ще се състои от 200 депутати. От тях 120 мажоритарно и 80 по партийни листи избрани.

Друг проблем е разпределението по райони. 102 места са предвидени за Триполитания, за Юга са предвидени 38 места, за Киренайка, където са най-силните сепаратистки настроения, са предвидени едва 60 места. Последният е богат заради залежите си на петрол и газ, но и заради стратегическото си положение в региона.

По тази причина основни бунтове срещу вота бяха в Бенгази.

Представителите на племенни кланове и Мюсюлманските братя, които се обединиха в Партията за справедливост и съзидание, са главните претенденти на вота.

Преходният национален съвет вече определи шериата като главен източник на бъдещото законодателство.

Все пак под влияние на международните наблюдатели се предвижда в 60-членната комисия, която ще работи по Конституцията, да влязат главно юристи, специалисти по международно право.

Те трябва да се опитат да напишат конституция, която да омиротвори страната, да възстанови реда в нея, като се избегнат опитите за създаване на федеративна система, така и да се ограничат амбициите за „вливане" на шериата в изборната система на Либия.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън и президентът на САЩ Барак Обама вече поздравиха либийците за свободния вот.