Премиерът на Япония Фумио Кишида реши да смени четирима министри и 11 други министерски позиции в кабинета си, тъй като скандалът около предполагаемото неразкрито финансиране предизвика обществено неодобрение, съобщава "Ройтерс".

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, министърът на търговията Ясутоши Нишимура, министърът на вътрешните работи Джунджи Сузуки и министърът на земеделието Ичиро Мияшита са сред сменените. 

Япония започва да разследва църквата на Муун

Япония започва да разследва църквата на Муун

Сектата е обвинявана в "промиване на мозъци" и финансови измами

На 10 декември Нишимура каза, че ще остане на поста и ще преразгледа постъпленията си от набиране на средства след съобщения в медиите за предстоящи промени в кабинета заради твърдения за неотчетени средства.

15-те длъжностни лица, които ще бъдат уволнени, са към най-голямата "фракция Абе" на управляващата Либерално-демократическа партия, която прокурорите са разследвали за предполагаемо укриване на повече от 100 милиона йени политически средства през петте години.

Кишида ще даде пресконференция в сряда в края на настоящата парламентарна сесия, за да обясни отговорите на своята администрация.

Японски министър подаде оставка заради връзки с църквата на Муун

Японски министър подаде оставка заради връзки с църквата на Муун

Скандалът се разраства след убийството на Шиндзо Абе

Рейтингът на одобрение на кабинета на Кишида отново падна под 30 процента дори преди скандала с набирането на средства. Това е рекордно ниско ниво за него от октомври 2021 г. насам. 

То отразява притесненията на избирателите относно нарастващите разходи за живот и задаващите се увеличения на данъците.

Припомняме, че през последните месеци вече бяха направени промени в правителството.