Служител на украинското посолство в Руската федерация е обявен за персона нон грата и трябва да напусне територията на Русия до края на деня на 30 април, съобщава ТАСС, позовавайки са на изявление на Министерството на външните работи в Русия.

"Във връзка с недружелюбните действия на украинската страна, която на 19 април обяви служителката на посолството на Руската федерация в Киев за персона нон грата и на основата на принципа на реципрочност за дейности, несъвместими с дипломатически статут, служител на украинското посолство в Русия е обявен за персона нон грата и трябва да напусне Руската федерация до края на деня на 30 април."

Зеленски обяви: Среща с Путин ще се състои

Зеленски обяви: Среща с Путин ще се състои

За него е "важна същността на срещата, а къде точно ще бъде - това са подробности"

Вербална нота е изпратена по-рано днес до украинското посолство в Москва.

Действието на Москва е в отговор на изгонването на руски дипломат от Киев, след като Москва задържа украински консул в Санкт Петербург.

Министерството добави, че ако Киев продължи неприятелските действия спрямо руските дипломати, ще бъдат предприети допълнителни мерки. "Украинската страна е предупредена, че в случай на продължаване на враждебните действия срещу служители на руски дипломатически и консулски представителства в Украйна, въз основа на реципрочност, ще бъдат предприети допълнителни мерки срещу персонала на украинските посолства, генерални консулства и консулства в Русия ", се казва в документа.

Чехия и Русия остават с по 7 дипломати в посолствата си в Прага и Москва

Чехия и Русия остават с по 7 дипломати в посолствата си в Прага и Москва

Досега руснаците в Прага бяха значително повече от чешките дипломати в Москва…

Припомняме, че министерството на външните работи на Румъния обявиха за персона нон грата на територията на Румъния помощника на военния аташе към посолството на Руската федерация в Букурещ. Позоваването в нотата е на "дейности и действия на (дипломата), които противоречат на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.