Русия е подготвила алтернативна проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН относно конфликта между Израел и "Хамас", която включва подробности за бразилския, американския и първия руски проект. Това съобщава "Интерфакс", като цитира руския постоянен представител в ООН Василий Небензя във вторник.

"Подготвихме алтернативна проекторезолюция, изготвена въз основа на доказан хуманитарен език и включваща важни елементи от американския, бразилския и първия руски проект. Честно казано, не виждаме причина членовете на Съвета за сигурност да не му дадат зелена светлина, ", каза Небензя по време на изказвания на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Той поиска от бразилското президентство да подложи този проект на гласуване веднага след американското. Датата за разглеждане на тези документи все още не е обявена.

По време на речта си руският дипломат осъди ветото на американската делегация върху бразилската проекторезолюция, вместо която американците представиха свой собствен проект, "наситен с политизирани, неуместни и изключително съмнителни разпоредби". Небензя обърна внимание на факта, че не изисква незабавно прекратяване на огъня от воюващите страни.

Постоянният представител на Руската федерация отбеляза необходимостта от прекратяване на конфликта между Израел и палестински групировки от ивицата Газа.

"Историята на Близкия изток показва, че насилието само поражда насилие и този порочен кръг трябва да бъде прекъснат", каза Небензя.

Путин и да Силва обсъдиха деескалацията на конфликта в Израел

Путин и да Силва обсъдиха деескалацията на конфликта в Израел

След гневната реакция на Русия за неприетата ѝ резолюция в ООН

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува съперничещи проекторезолюции за Израел и Газа. Проектите бяха внесени от Русия и Бразилия.

Руският проект призова за хуманитарно прекратяване на огъня, докато бразилският проект - за хуманитарни паузи, за да се позволи достъп на помощ. И двата проекта осъждат насилието и враждебните действия срещу цивилни и всички терористични актове и призовават за освобождаване на заложниците.

Бразилският проект осъди палестинската групировка "Хамас" за атаките срещу Израел, докато руският проект не посочва името на "Хамас". Без да назовава Израел, бразилският текст също така призовава за отмяна на израелската заповед цивилните и служителите на ООН в северната част на Ивицата Газа да бъдат преместени в южната част на Газа.

Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете, за да бъде приета, и без вето на някоя от петте постоянни членки на Съвета, Великобритания, Китай, Франция, Русия или Съединените щати.

ООН разглежда конкурентни резолюции за Израел и Газа

ООН разглежда конкурентни резолюции за Израел и Газа

Проектите са внесени от Русия и Бразилия. Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете

Русия се разгневи на Запада за неприетата ѝ резолюция за Израел без името "Хамас".

Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни, като не прие проекторезолюцията на Руската федерация за Близкия изток. Това заяви тогава Небензя.

Руският президент Владимир Путин и бразилският му колега Луис Инасио Лула да Силва в понеделник обсъдиха по време на телефонен разговор ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт и обмениха мнения по украинските въпроси.