Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза важността на включването на руските ваксини срещу коронавирус в списъка на препаратите, препоръчани от СЗО за употреба при спешни случаи. Това заяви той по време на среща с генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим, предаде ТАСС.

СЗО замрази процеса на одобрение за руската ваксина Sputnik V

СЗО замрази процеса на одобрение за руската ваксина Sputnik V

Необходими са нови инспекции заради разкрити редица производствени нарушения

"Руската страна подкрепи запазването на основната лидерска и координираща роля на организацията в международното сътрудничество в областта на здравеопазването, укрепването на нейния капацитет, както и значението на включването на разработените в Русия ваксини срещу COVID-19 в списъка на препоръчаните лекарства. от СЗО за използване в спешни случаи", се казва в изявление, публикувано в събота от руското външно министерство след срещата.

Опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" затруднени от пропуски в данните

Опитите на ЕС за оценка на руската ваксина "Спутник V" затруднени от пропуски в данните

Става ясно защо Русия изпитва затруднения да спечели чуждестранно приемане на своя продукт

В началото на октомври стана ясно, че СЗО все още преглежда данните за руската ваксина Sputnik V като част от надеждите, че тя може да бъде одобрена от здравната агенция на ООН за спешна употреба срещу коронавирус, но заяви , че не предстои решение.

Разяснението идва, след като преди това руският здравен министър Михаил Мурашко заяви, че административните въпроси са сред основните затруднения в процеса на вземане на решения на СЗО относно това дали да се предостави спешна употреба на Sputnik V, както има и за половин дузина други ваксини.

Подобно одобрение би било демонстрация на международно доверие във ваксината след строг процес на преглед и би могло да проправи пътя за включването й в програмата COVAX, организирана от СЗО и ключови партньори, която доставя ваксини срещу COVID-19 в множество страни по света.

Руските власти ще допълнят комплекта от документи за регистрация в Европа на ваксината срещу коронавирус "Спутник V". Това съобщи миналата седмица прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, видео интервю от което беше публикувано на сайта "Известия".

Урсула фон дер Лайен: Липсата на данни за "Спутник V" поражда въпроси

Урсула фон дер Лайен: Липсата на данни за "Спутник V" поражда въпроси

"Стана много тихо около "Спутник V"

"Европейският отдел смята, че досега е подготвен непълен набор от документи, които са предадени на европейците. Сега се опитваме да разберем какво липсва", каза говорителят на Кремъл.