Интервалът за реваксинация срещу коронавирус може да бъде удължен чрез използване на назална ваксина. Това съобщи в понеделник директорът на "Института Гамалея" Александър Гинзбург, цитиран от ТАСС.

"Когато вече имаме на разположение назална ваксина за употреба при реваксинацията, може би това незабавно ще увеличи времето за реваксинация", каза той по телевизионния канал "Россия-24".

Според Гунзбург, назалната ваксина ще създаде бариера, която повишава защитните сили на организма.

Директорът на центъра припомни, че по препоръка на Министерството на здравеопазването е необходимо хората  да се ваксинират на всеки шест месеца. "Възможно е в бъдеще наистина да преминем към реваксинация веднъж годишно, бих искал да се надявам на това", добави той.

Малка е вероятността от положителен PCR след новата руска назална ваксина

Малка е вероятността от положителен PCR след новата руска назална ваксина

Тъй като вирусът върху лигавицата се унищожава много бързо

Според него, клиничните изпитвания на интраназална ваксина показват, че тя може да бъде завършена в рамките на 2-2,5 месеца.

"Ако всичко върви наистина по план, в рамките на два месеца, два до два месеца и половина ще приключат изпитанията на първата и втората фаза на интраназалната ваксина. И това, надявам се, ще позволи на Министерството на здравеопазването издадете свидетелство за регистрация и преминете към масовата употреба на този препарат за ваксина", каза той.

По-рано беше съобщено, че първите доброволци не са имали нежелани реакции към ваксината.

Припомняме, че "Гамалея" разработва и назална ваксина, която ще бъде пусната на пазара до месеци, но няма да замества "Спутник V".

Гинзбург увери, че назалната ваксина срещу covid ще предпазва и от Омикрон.

От 15 януари Русия тества назална COVID ваксина

От 15 януари Русия тества назална COVID ваксина

Най-голямото предизвикателство ще бъде набирането на тези, които все още не са ваксинирани и не са се разболявали

В същото време стана ясно, че комисия на СЗО може да пристигне в Русия следващия месец за инспекция на "Спутник" V. Това е част от процедурата по одобрението ѝ.

Русия вече въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус.