Нови обвиняеми може да се появят по делото за терористичното нападение срещу концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск. Това се казва в материалите по делото, с които ТАСС се запозна.

"Разследването има основания да смята, че оставайки на свобода, Шарипзода М.З. може да се укрие от органите на предварителното разследване и съда, да продължи да се занимава с престъпна дейност, да влезе в контакт с други неустановени съучастници в престъплението, да унищожи доказателства, да събере който все още не е завършен", - се казва в съдебната заповед за ареста на един от обвиняемите по делото, таджикистанеца Мохамед Зоир Шарипзода.

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Таджикският президент нарече нападението "срамно и ужасно"

Самият обвиняем заяви, че се признава частично за виновен и е готов да съдейства на следствието.

Финансовата следа на терористичната атака в "Крокус сити хол" води до чуждестранни поръчители на престъплението. Това пишеше в статия от юли на заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков за списание Financial Security. 

"Разследването все още продължава , но вече е очевидно, че финансовата следа води до чужди организатори на това ужасно престъпление", убеден е той.

Проблемът с международния тероризъм, според заместник-министъра, "може да бъде решен изключително чрез съвместните усилия на цялата световна общност".

Припомняме, че атаката срещу "Крокус сити хол", при която загинаха 145 души, се случи вечерта на 22 март. Няколко въоръжени хора нахлуха в сградата, където трябваше да започне концертът на група "Пикник", и започнаха да стрелят по посетителите, а след това и подпалиха концертната зала.

На следващия ден бяха задържани четирима души с произход от Таджикистан. В следващия месец руските служби съобщаваха на няколко пъти за още задържани, предимно помощници за организиране на атентата. Сред тях и на руски гражданин.

Властите в Москва арестуваха в края на май 18 души по обвинения в участие в терористична атака срещу концертната зала.

Също така малко след самото нападение "Ислямска държава" пое отговорност за атентата - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че същия месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака. Предупреждението Москва получи и от Иран.

В края на май директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви, че нападението в концертната зала "Крокус сити хол" е организирано от филиал на "Ислямска държава", но за него е виновно украинското разузнаване.

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу "Крокус"

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу "Крокус"

На другите двама задържани е наложена мярка "подписка"

Украйна, както и представители на западни държави, нарекоха твърденията на Москва за участието на Киев в събитията в "Крокус сити хол" "нямащи нищо общо с реалността".