Финансовата следа на терористичната атака в "Крокус сити хол" води до чуждестранни поръчители на престъплението. Това се казва в статия на заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков за списание Financial Security, цитирана от ТАСС.

 "Разследването все още продължава , но вече е очевидно, че финансовата следа води до чужди организатори на това ужасно престъпление", убеден е той.

Възстановяват Crocus City Hall след атентата

Възстановяват Crocus City Hall след атентата

В близост има и други съоръжения, които ежедневно се посещават от голям брой хора

Проблемът с международния тероризъм, според заместник-министъра, "може да бъде решен изключително чрез съвместните усилия на цялата световна общност".

БРИКС, каза той, "вече дава значителен принос към глобалните усилия за борба с терористичните заплахи; специализираната структура на асоциацията, Работната група на БРИКС за борба с тероризма вече работи."

"Очакваме, че 2024 г. ще бъде началото на нов етап в развитието на БРИКС. Ние приветстваме държавите, които се присъединиха към семейството на БРИКС, и от наша страна ще направим всичко възможно за тяхната ефективна интеграция в асоциацията", заключава Рябков.

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу "Крокус"

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу "Крокус"

На другите двама задържани е наложена мярка "подписка"

Припомняме, че атаката срещу "Крокус сити хол", при която загинаха 145 души, се случи вечерта на 22 март. Няколко въоръжени хора нахлуха в сградата, където трябваше да започне концертът на група "Пикник", и започнаха да стрелят по посетителите, а след това и подпалиха концертната зала.

На следващия ден бяха задържани четирима души с произход от Таджикистан. В следващия месец руските служби съобщаваха на няколко пъти за още задържани, предимно помощници за организиране на атентата. Сред тях и на руски гражданин.

Властите в Москва арестуваха в края на май 18 души по обвинения в участие в терористична атака срещу концертната зала.

Също така малко след самото нападение "Ислямска държава" пое отговорност за атентата - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че същия месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака. Предупреждението Москва получи и от Иран.

В края на май директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви, че нападението в концертната зала "Крокус сити хол" е организирано от филиал на "Ислямска държава", но за него е виновно украинското разузнаване.

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в "Крокус сити хол"

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в "Крокус сити хол"

Руските служби не предоставят никакви убедителни доказателства

Украйна, както и представители на западни държави, нарекоха твърденията на Москва за участието на Киев в събитията в "Крокус сити хол" "нямащи нищо общо с реалността".