Crocus Group планира да възстанови донякъде структурата изгорялата след терористичната атака концертна зала Crocus City Hall в Красногорск, руската Московска област. Това съобщава в събота ТАСС, като цитира изявление на пресслужбата на компанията.

Площта на сградата, в която се намира Crocus City Hall, е 400 хил. кв. м. От тях 10 хил. кв. м са изгорели. В близост има и други съоръжения, които ежедневно се посещават от голям брой хора. Поради тази причина е важно да се въведе ред в района, така че разрушените структури да не представляват опасност за никого.

Все още няма окончателно решение за създаване на мемориал на жертвите на мястото на терористичната атака или за възстановяване на други структури от сградата.

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу "Крокус"

Русия задържа 18 души за терористичната атака срещу "Крокус"

На другите двама задържани е наложена мярка "подписка"

Припомняме, че атаката срещу "Крокус сити хол", при която загинаха 145 души, се случи вечерта на 22 март. Няколко въоръжени хора нахлуха в сградата, където трябваше да започне концертът на група "Пикник", и започнаха да стрелят по посетителите, а след това и подпалиха концертната зала.

На следващия ден бяха задържани четирима души с произход от Таджикистан. В следващия месец руските служби съобщаваха на няколко пъти за още задържани, предимно помощници за организиране на атентата. Сред тях и на руски гражданин.

Властите в Москва арестуваха в края на май 18 души по обвинения в участие в терористична атака срещу концертната зала. 

Също така малко след самото нападение "Ислямска държава" пое отговорност за атентата - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че същия месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака. Предупреждението Москва получи и от Иран.

В края на май директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви, че нападението в концертната зала "Крокус сити хол" е организирано от филиал на "Ислямска държава", но за него е виновно украинското разузнаване.

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в "Крокус сити хол"

ФСБ настоява на украинския пръст в терора в "Крокус сити хол"

Руските служби не предоставят никакви убедителни доказателства

Украйна, както и представители на западни държави, нарекоха твърденията на Москва за участието на Киев в събитията в "Крокус сити хол" "нямащи нищо общо с реалността".