"Представители на Русия не са участвали в никакви срещи в рамките на "процеса от Бюргенщок" и нямат намерение да участват в този процес, няма нищо общо с уреждането на спора". 

Това заяви в събота официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Интерфакс". Тя направи изявлението в отговор на украинския президент Вoлoдимир Зеленски за организирането на втора "среща на върха за мир" тази година, с участието на руски представители.

Планът за победа на Зеленски: Украйна в НАТО и ЕС и доставки на оръжия

Планът за победа на Зеленски: Украйна в НАТО и ЕС и доставки на оръжия

Въпроси към стратегията на Украйна за 2025 г, четвъртата година на войната

"Така наречената "Втора среща на върха" преследва същата цел - да прокара абсолютно нежизнеспособната "формула на Зеленски" като безалтернативна основа за разрешаване на конфликта, да получи подкрепата на световното мнозинство и от негово име да представи ултиматум за капитулация на Русия. Ние в такива "срещи на върха" няма да участваме, каза Захарова. Но не се отказваме от политическо и дипломатическо уреждане на кризата, готови се да обсъждаме наистина сериозни предложения, които отчитат ситуацията "на място", очертаващите се геополитически реалности и съответната инициатива, формулирана на 14 юни от президента Владимир Путин. Без Русия и отчитане на нейните интереси е невъзможно да се постигне справедливо и устойчиво уреждане", каза говорителката на външното министерство.

Русия прозря стратегията зад "плана за победа" на Зеленски

Русия прозря стратегията зад "плана за победа" на Зеленски

Според Москва той няма нищо общо с търсенето на дипломатическо или политическо решение за прекратяване на войната

Припомняме, че световните агенции продължават да обсъждат т.нар. План за победа на Зеленски, който се очаква украинският президент да представи на американския президент Джо Байдън, а може би и при срещата си с Доналд Тръмп. Предвижда се също и среща с другия кандидат за президент - Камала Харис. Зеленски се опитва да получи гаранц

Широките рамки на предложението включват осигуряване на мястото на Украйна в глобалната "архитектура на сигурността" и повишаване на нейния оръжеен потенциал и икономическо развитие, каза още Зеленски.

Украинският лидер описа предложението като план за това как да принуди руския президент да търси мир. Киев също така се опасява, че прекратяване на огъня без такива гаранции ще остави Русия свободна да нанесе нов удар, след като се превъоръжи. Той подчерта, че планът разчита на "бързи решения", които трябва да бъдат взети.

"Планът за победа е мост за укрепване на Украйна и може да допринесе за по-продуктивни бъдещи дипломатически срещи с Русия", заяви Зеленски пред репортери на брифинг в петък, отваряйки вратата за преговори с Руската федерация за втори път тази година.

Зеленски заяви, че последното предложение ще помогне да се стигне до по-ранния му "мирен план", който включва пълното изтегляне на Русия. Това предложение не успя да получи голяма подкрепа на срещата на високо равнище през юни, чийто домакин беше Швейцария, тъй като много страни от Глобалния юг, които се отнасят нееднозначно към изолирането на Русия, отказаха да го подкрепят.

ии за подкрепа преди провеждането на изборите в САЩ и неизвестността кой ще влезе в Белия дом по време на участието си в Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица.

Предложението на Зеленски включва модерни оръжия и въоръжение за Украйна, развитие в сигурността и икономиката, членство на Украйна в НАТО и ясен път към членство в ЕС. За точките от плана пише Bloomberg, макар и да не извежда категорично извода за членството, а да твърди, че Зеленски ще настоява пред Байдън да се отправи официална покана от НАТО към Украйна, както и отбранителният съюз да се ангажира с постоянни доставки на модерни оръжия.

Зеленски разчита на добрата воля на САЩ за плана си за победа

Зеленски разчита на добрата воля на САЩ за плана си за победа

Планът зависел от бързите решения, взети от съюзниците тази година

Според Bloomberg, които се позовават на запознати с плана на украинския президент, но пожелали анонимност, се иска и ясен път към членство в Европейския съюз.

В петък Зеленски също така повтори, че някои от поддръжниците на Украйна, сред които и германският канцлер Олаф Шолц, започват да опипват терена за възможностите за прекратяване на огъня чрез преговори, тъй като войната продължава вече трета година. На този етап Зеленски се придържа към предишната си позиция, че Украйна не може да отстъпи територия, завладяна от Русия.

Киев обаче даде заявка, че втора среща на върха за мира в Украйна, което евентуално ще се състои до края на годината, трябва да включва и Русия.

Украинското нахлуване в руската Курска област и продължаващите настоявания на Киев да паднат ограниченията върху използването на американски и британски оръжия за удари по-навътре в Русия, повдигат въпроси от страна на Вашингтон и съюзниците относно стратегията на Украйна за 2025 г., когато войната ще навлезе в четвъртата си година.