Русия обмисля забрана на чуждестранни кораби да превозват руски енергийни товари по Северния морски път, както и да извършват ледоразбиване и крайбрежно плаване. Тоа съобщи вестник "Комерсант", позовавайки се на проекторешение на правителството.

Стъпката, предложена от Министерството на промишлеността и търговията, ще ограничи плавателните съдове, построени извън Русия по Северния морски път, който Москва иска да се превърне в голям корабен морски път, след като Арктика се затопля с по-бързи темпове от останалия свят.

Байдън за Арктика: Ние определяме нормите на поведение

Байдън за Арктика: Ние определяме нормите на поведение

САЩ ще защитават арктическите пътища и Южнокитайско море от Русия и Китай

Министерството не е отговорило на искане за коментар.

"Комерсант" уточнява, че на 1 ноември ведомството е изготвило проектосписък с дейности, които само кораби, построени в Русия, ще могат да извършват по корабния морски път.

Дейностите включват транспортиране на руски петрол, газ, газов кондензат и въглища по маршрута, както и услуги по разбиване на лед, хидротехнически и подводни инженерни дейности.

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Западът не трябвало да предявява териториални претенции

Проектът за забрана, който може да влезе в сила на 1 март за повечето от дейностите, се оспорва от някои членове на правителството, които се опасяват, че руските кораби и руските корабостроителници може да не могат да се справят с внезапна промяна, пише изданието.

Русия се надява, че по корабния морски път през северния ѝ фланг, който ще съкрати разстоянието между Китай и Европа, ще започне целогодишно корабоплаване през 2022 или 2023 г.

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

САЩ и Дания са загрижени за нарастващо руско военно присъствие в Арктика

И ще защитят ключовата инфраструктура в региона