Русия все още чака обяснение от САЩ за това как бойният химически агент Bi-Z се е озовал в ръцете на украинската армия.

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, цитиран от ТАСС.

Русия очаква обвинения от ОЗХО за употреба на химически оръжия

Русия очаква обвинения от ОЗХО за употреба на химически оръжия

Западът работел с Организацията, за да обвини Русия

"Освен това бих искал да ви напомня, че все още чакаме обяснения от Съединените щати - страната, на чиято територия днес се намира единственото пилотно производство на Bi-Z на планетата - как то се е озовало в украински диверсанти в Запорожка област на Руската федерация - попита той. Руската страна внимателно регистрира химически инциденти, показващи нарушение от страна на Украйна на нейните задължения по Конвенция за забрана на химическите оръжия и ги провежда разследвания в строго съответствие с изискванията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), включително на базата на акредитираната от Организацията химическа аналитична лаборатория на Министерството на отбраната на Русия."

Русия пак обвини Украйна, че използва химически оръжия

Русия пак обвини Украйна, че използва химически оръжия

Страната е сигнализирала Организацията за забрана на химическите оръжия

В края на август началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов обвини Украйна, с помощта на западни куратори, редовно нарушава Конвенцията за химическите оръжия.

Регистрирани са повече от 400 случая на използване от украинска страна на токсични химикали. Сред тях са изброените съединения - Bi-Z, циановодородна киселина, цианхлорид, както и химикали за борба с безредици, включително американско производство.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно пред глобалния орган за наблюдение на химическите оръжия в Хага, че използват забранени отровни вещества на бойното поле. 

ОЗХО заяви през май, че обвиненията са "недостатъчно обосновани", но добави, че "ситуацията остава нестабилна и изключително обезпокоителна по отношение на възможното повторно използване на токсични химикали като оръжие".

САЩ заявиха, че Русия е нарушила международната забрана за химически оръжия, контролирана от ОЗХО, като е използвала задушаващия агент хлоропикрин срещу украинските войски.

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални

В допълнение към хлоропикрина, руските сили са използвали гранати, заредени с CS и CN газове, казва украинската армия. Най-малко 500 украински войници са били лекувани от излагане на токсични вещества и един е бил убит чрез задушаване със сълзотворен газ.