Във вторник Русия призова украинските сили и чуждестранните бойци, укриващи се в металургичния завод "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол, да сложат оръжие до обяд московско време (съвпада с българското), "ако искат да живеят", предава Ройтерс.

Мариупол, който беше обкръжен от руски войски в продължение на седмици, се превърна в театър на най-ожесточените битки и най-мащабните разрушения след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

Руските въоръжени сили са създали три хуманитарни коридора в близост до завода и са осигурили автобуси за транспортиране на онези, които решат да се предадат и линейки за ранените. Това заяви във вторник началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев.

"Отново призоваваме официалните власти на Киев да проявят предпазливост, да дадат подходящи инструкции на бойците да спрат безсмислената съпротива и да напуснат центъра на съпротивата. Но осъзнавайки, че командирите на украинските части може да не получават такива заповеди и команди от властите в Киев, ние ги призоваваме да вземат самостоятелно такова решение и да сложат оръжие", каза Мизинцев.

Той уточни, че призивът за капитулация е предаден на бойците, които остават в "Азовстал" чрез вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук.

Той подчерта, че руското ръководство гарантира на всички, които са сложили оръжие, запазване на живота, пълна сигурност и предоставяне на квалифицирана медицинска помощ и спазване на Женевските конвенции за третиране на военнопленниците.

Украинските власти заявиха в понеделник, че не по-малко от 1000 цивилни се крият в подземни убежища под огромния завод "Азовстал", като добавиха, че Русия хвърля тежки бомби върху украинската фабрика в обсадения град. Ръководителят на сепаратистите от Донецк Денис Пушилин обаче отхвърли тези твърдения на украинската страна и заяви, че в завода се намират около 400 чуждестранни наемници, цитира думите му ТАСС.

Руското министерство на отбраната публикува във вторник изявление, в което призовава украинските сили и чуждестранните бойци вътре да се предадат.

"Всички, които положат оръжие, им гарантираме, че ще останат живи", казаха от министерството на отбраната.

Оттам призоваха бойците да се изтеглят от стоманодобивния завод между 14:00 и 16:00 московско време "без изключение, без никакви оръжия и без боеприпаси".

По-рано във вторник подкрепяните от Русия сепаратистки сили заявиха, че се опитват да щурмуват стоманодобивния завод "Азовстал" и да поемат възможно най-бързо контрол върху него.

Не за първи път проруските сили, обсадили Мариупол още в началото на март месец, съобщават за голямо настъпление към промишлената територия. Миналата седмица Русия обяви, че напълно контролира територията на Мариупол, но информацията не бе потвърдена от независим източник. Поставен бе и ултиматум на украинските войници да се предадат, който обаче бе отхвърлен.

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Не разполагаме с толкова много време

До този момент територията на "Азовстал" се контролираше от украинските въоръжени сили - от 36-та бригада на морската пехота и полка "Азов". В понеделник началникът на патрулната полиция в Мариупол Михаил Вершинин заяви пред CNN, че около 1000 души са се укрили от обстрела и въздушните удари в "Азовстал".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руските власти да отворят хуманитарен коридор от Мариупол до Бердянск за цивилни граждани. За днес обаче хуманитарни коридори така и не са отворени, това е трети пореден ден, в който те не могат да бъдат договорени.

Британското министерство на отбраната представи карта с районите, където се водят бойни действия и тези, които се контролират от Русия или проруските сепаратисти.

Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че ситуацията в Мариупол може да се окаже червена линия за постигането на преговори и мир с Русия.

"Азовстал" - апокалиптичната крепост на Украйна

"Азовстал" - апокалиптичната крепост на Украйна

Неговото падане може да реши изхода от най-важната битка в Украйна