Русия оттегля съгласието си за работата на Генералните консулства на Латвия, Естония и Литва в Санкт Петербург и Консулството на Латвия в Псков. Това се посочва в изявление на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

От ведомството поясняват, че решението е взето "въз основа на принципа на реципрочност и като се вземе предвид предоставянето от властите на тези страни на военна помощ на режима в Киев и прикриването от тяхна страна на престъпленията на украинските националисти срещу цивилното население на Донбас и Украйна".

От руското МВнР уточняват, че вчера латвийският посланик Марис Риекстинс, посланикът на Естония Маргус Лайдре и временно отвереникът на делата на Литва Вирджиния Умбрасене са били извикани във ведомството.

Русия предупреди Прибалтика срещу антируската политика

Русия предупреди Прибалтика срещу антируската политика

Ще се търси отговорност, закани се Мария Захарова

Пред ръководителите на дипломатически мисии беше изразен остър протест във връзка с неприятелските действия за затваряне на генералните консулства на Русия в Клайпеда, Лиепая, Даугавпилс, Нарва и офиса на консулския отдел на руското посолство в Естония , подчертават от министерството.

"Ръководителите и други служители на посочените консулски представителства на Естония и Латвия са обявени за персона нон грата, а консулските служители и служителите на административния и техническия персонал на тези институции, които не са граждани на Руската федерация, според Москва са "неприемливи".

МВнР е поискало всички посочени по-горе лица да напуснат територията на страната в рамките на същия срок, определен за заминаването на служители на руските консулства от тези страни.

Латвия и Литва понижиха нивото на дипломатическите си отношения с Русия

Латвия и Литва понижиха нивото на дипломатическите си отношения с Русия

Москва обеща, че "отговорът няма да закъснее"