Прокуратурата е поискала от съда присъда за журналиста Александър Невзоров, който признат в Русия за "чуждестранен агент", от девет години задочно по наказателно дело за разпространение на "фалшификати" за армията.

Присъдата ще бъде произнесена в сряда, съобщава Интерфакс. Невзоров е съден задочно, защото е в чужбина. Той бе обявен за издирване в началото на май месец, малко след като бе обявен, заедно с журналиста Сергей Пархоменко и бившия главен редактор на радиостанцията "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, за "иноагент".

В края на март 2022 г. срещу Невзоров бе образувано наказателно дело по член 207.3, част 2 от руския Наказателен кодекс - за публично разпространение на съзнателно невярна информация за действията на руските въоръжени сили под прикритието на достоверни доклади.

Разследването се позовава на публикация на Невзоров за обстрела по родилен дом в Мариупол от руската армия на 9 март. Текстовете на Невзоров бяха публикувани в Instagram и YouTube.

"Публикациите са придружени от недостоверни снимки на цивилни граждани, пострадали от обстрела. Източник на разпространение на тези изображения са украинските медии. Министерството на отбраната на Русия официално обяви, че горепосочената информация е невярна", се казва в съобщение на руския Следствен комитет. 

Месец по-късно мисията на ОССЕ включи в предварителния си доклад точно този случай, като пример за извършените от Русия военни престъпления в Украйна. Според доклада обстрелът по родилен дом в Мариупол е извършен от страна на руските сили. Версията на Русия бе, че снимките са монтаж, а обстрелът й е бил насочен към щаб на полка "Азов".

Адвокатите на Невзоров поискаха от съда да го оправдае, като изтъкнаха факта, че е използвал информация от открити източници. Ако съдът одобри поисканата от прокуратурата присъда от девет години затвор, това ще бъде най-тежката присъда по статията за "фалшификатите" в армията.

Невзоров: Тази война превръща Русия в световно Чикатило

Невзоров: Тази война превръща Русия в световно Чикатило

Всякакъв изход на войната с Украйна ще бъде поражение за Русия

Опозиционерът Иля Яшин е с най-дългата присъда до момента. В края на 2022 г. той бе осъден по дело за "фалшификати" за руската армия заради стрийминг за клането в Буча. Политикът получи 8,5 години затвор. Московският общински депутат Алексей Горинов, обвинен по същия член, беше осъден на седем години.

Така нареченият член за "военните фалшификати" беше приет спешно след нахлуването на Русия в Украйна - той влезе в сила на 4 март 2022 г. Журналисти, блогъри и политици, сред които Владимир Кара-Мурза, Иля Красилщик и Вероника Белоцерковска, са сред лицата, срещу които се водят наказателни дела по този член.

Александър Невзоров и бивш телевизионен водещ на една най-високо оценените програми от края на 80-те "600 секунди", публицист и продуцент, талантлив журналист, хиполог и видео блогър. Бил е депутат от Държавната Дума. В началото на кариерата на настоящия руски президент Владимир Путин му е доверен човек, включително и е спряган за медиен съветник на Кремъл от онзи период. Невзоров е считан за един от най-влиятелните мениджъри на медии в Русия.