Руската атака с дронове и ракети в понеделник принуди Украйна да изключи няколко ядрени енергоблока от мрежата, което представлява риск за ядрения енергиен сектор. За това предупреди украинската мисия към Международната агенция за атомна енергия, съобщава "Ройтерс".

"Руската федерация продължава умишлено да атакува енергийната инфраструктура на Украйна, възнамерявайки да наруши работата на атомните електроцентрали на страната, които осигуряват по-голямата част от електроенергията на Украйна", се посочва в нота на мисията.

"Руските атаки крият значителен риск за стабилната работа на ядрените съоръжения в Украйна и безопасността на милиони хора".

Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение

В понеделник Русия извърши "най-масираната" си атака срещу Украйна с над 200 ракети и дронове, убивайки седем души и нанасяйки удари по енергийни съоръжения в цялата страна.

Москва ожесточи ударите си по украинската електрическа мрежа през март. Според Киев това е съгласувано усилие за влошаване на системата преди предстоящата зима, когато хората най-много се нуждаят от електричество и отопление.

Мисията твърди, че атаката от понеделник е имала за цел да парализира работата на съоръженията за производство на електроенергия в Украйна.

Украйна не съобщава, че Русия е атакувала атомни електроцентрали директно, но ударите по преносните и разпределителните системи са принудили мрежовия оператор да намали производството в атомните електроцентрали или дори да затвори ядрени блокове.

Украйна очаква енергийният дефицит да нарасне през лятото заради руските атаки

Украйна очаква енергийният дефицит да нарасне през лятото заради руските атаки

Украински служители казаха, че страната е загубила около 80% от производството на топлинна енергия

Мисията уточни, че в резултат на нападението от понеделник три от четирите енергоблока на АЕЦ "Ровно" са били изключени от мрежата.

Южноукраинската АЕЦ пък е била принудена да намали мощността си.

"Поради смущения в националната електрическа мрежа, причинени от атаката на Русия, в 17:10 часа местно време трети енергоблокна Южноукраинската АЕЦ беше изключен от мрежата", добави мисията.

Украински официални лица заявиха, че страната е загубила около половината от производствения си капацитет от началото на войната и сега повечето от нейните енергийни нужди се покриват от електроенергия, произведена от три украински атомни електроцентрали.