Руските медии са „извадили от нафталина" заснет преди години в Ирак видеоматериал, с който са илюстрирали хода на антитерористичната операция в Донбас, съобщи в четвъртък Дмитрий Тимчук от групата „Информационна съпротива", цитиран от "Обозреватель".

На кадрите ясно се вижда как фосфорните бомби се сипят върху мирното население, но те не са заснети в Източна Украйна, а в град Фалуджа през 2004 г.

Поднесената информация изобщо не отговаря на действителността. Няма нито едно документирано свидетелство, че украинската армия е използвала ракетни системи „Град", за разлика от руската армия в Чечения, която уби десетки хиляди мирни жители", обяви още Тимчук.

По-рано днес пък високопоставен представител на Министерството на външните работи на Русия обвини Киев, че неговите сили прибягват до забранени оръжия в Източна Украйна.

Украинската национална гвардия веднага отрече тези обвинения и ги определи като абсурдни.

"Украинските сили и неонацистите използват забранени оръжия срещу жителите на Славянск, стрелят срещу цивилни, които бягат, убиват деца", написа в "Туитър" Константин Долгов, пълномощен представител по правата на човека към руското министерство на външните работи.

"Киев умножава престъпленията срещу цивилното население в югоизточна Украйна. Трябва да има разследвания и виновните трябва да бъдат наказани", допълва той.

РИА "Новости", позовавайки се на проруски сепаратисти от Източна Украйна, съобщи, че украинските сили са използвали запалителни бомби в село Семьоновка близо до град Славянск. Агенция "Новороссия" разполага с кадри от Семьоновка, на които се вижда, че снаряд на относително малка височина се разпада на много малки части, покриващи огромна площ с възпламеняващо вещество, предаде ИТАР-ТАСС.

Според международните договори използването на такива вещества срещу военни цели в райони с цивилно население е забранено, припомня агенцията.