Унгария публикува национално допитване, в което гражданите се приканват да гласуват дали са съгласни, или не с противопоставянето на правителството със санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, съобщава "Франс прес".

Вярваме, че санкциите ни унищожават, се подчертава на официалната страница на унгарското правителство във Фейсбук, където е публикувана анкета със седем въпроса.

Премиерът Виктор Орбан, който през последните години търси близки връзки с руския президент Владимир Путин, често се противопоставяше на санкциите.

Според него те нанасят повече вреда на Европа, отколкото на Русия, като застрашават енергийните доставки и ценовата стабилност.

Орбан се готви за дълга война в Украйна и недоволства от обратния ефект на санкциите

Орбан се готви за дълга война в Украйна и недоволства от обратния ефект на санкциите

Унгарският премиер обясни защо падат правителства в Европа

Будапеща е силно зависима от руския петрол и газ и в момента отбелязва рекордна инфлация. Страната вече си осигури освобождаване от санкциите на ЕС за вноса на руски суров тръбен петрол, а също закупи допълнителни количества руски газ от началото на войната през февруари.

Вчера Орбан разкритикува "европейския елит" за решението за санкциите, въпреки че те бяха одобрени от всички страни членки на ЕС, включително Унгария.

Унгария съветва ЕС да се въздържа от още "страхотни" идеи за енергийни санкции

Унгария съветва ЕС да се въздържа от още "страхотни" идеи за енергийни санкции

Сиярто упрекна мерките на Брюксел за енергийната криза в Европа

"Ние винаги задаваме на хората най-важните въпроси. Винаги сме се опитвали да постигнем национален консенсус по определени въпроси", подчерта той по повод проучването.

Въпреки че въпросникът няма правни последици, от 2015 г. дясното правителство на Орбан често използва подобен подход, подкрепен от обширни мултимедийни кампании, за да получи легитимност за позициите си и да заклейми политиките на ЕС.

Последният въпросник, озаглавен "За санкциите на Брюксел", ще бъде разпратен в цялата страна до около осем милиона домакинства в Унгария, като респондентите ще бъдат помолени да върнат анкетите попълнени до 9 декември.

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Унгария щяла да има достатъчно газ през зимата

Един от въпросите е дали респондентите са съгласни с потенциалните санкции върху доставките на руски газ, наложени от "лидерите в Брюксел", които биха "изложили на риск отоплението на домакинствата и способността на европейската икономика да функционира".

Въпрос относно въздействието на санкциите върху нивата на цените, по-специално цените на храните, обвинява мерките за причиняване на спираловидна инфлация и "увеличаване на риска от глад в развиващите се страни", което "води до нарастващ миграционен натиск" по границите на Европа.