Лидерът на опозицията и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил върнат в затвора от военна болница, след като се възстанови от гладната стачка, която проведе в знак на протест срещу хвърлянето му зад решетките, информира "Франс прес".

Саакашвили отказваше храна в продължение на 50 дни до края на миналия месец, след като беше лишен от свобода за злоупотреба със служебно положение, което той заклейми като политически мотивирано.

 Саакашвили е припаднал при опит да го върнат в затвора

Саакашвили е припаднал при опит да го върнат в затвора

Лекарите са отложили преместването му...

54-годишният прозападен реформатор прекрати гладната стачка, след като беше изпратен -- в критично състояние -- във военна болница в източния грузински град Гори.

"Осъденият Михаил Саакашвили се намира в 12-то затворническо заведение", уточни затворническата служба, визирайки затвор в град Рустави на около 30 километра от столицата Тбилиси.

Депутатът от управляващата партия "Грузинска мечта" Давид Сергеенко отбеляза пред репортери, че лекарите от военната болница са казали, че здравето на Саакашвили е "стабилизирано".

Саакашвили има епизоди със загуба на паметта – последица от мъченията в затвора

Саакашвили има епизоди със загуба на паметта – последица от мъченията в затвора

Страда от посттравматичен синдром...

Лекарите на Саакашвили, които го прегледаха в ареста, уточниха този месец, че той е развил редица неврологични заболявания "в резултат на изтезания, малтретиране, неадекватни медицински грижи и продължителна гладна стачка".

Те обявиха, че е бил диагностициран с потенциално животозастрашаващото мозъчно заболяване енцефалопатия на Вернике и с посттравматично стресово разстройство, наред с други състояния.

Президент на Грузия в периода между 2004 и 2013 г., Саакашвили беше арестуван през октомври, малко след като тайно се завърна в Грузия от изгнание в Украйна.

Саакашвили прекрати лечението си в знак на протест

Саакашвили прекрати лечението си в знак на протест

В болницата са прилагали наказателни мерки срещу него…

Неговото завръщане изостри политическа криза, произтичаща от парламентарните избори през миналата година, които опозицията заклейми като фалшифицирани и предизвика най-големите антиправителствени протести от десетилетие.

Правозащитни организации обвиниха грузинското правителство в използване на наказателни преследвания, за да накаже политически опоненти и критични медии.

В затвора давали на Саакашвили психотропни препарати

В затвора давали на Саакашвили психотропни препарати

Саакашвили обаче не е страдал от психоза...