Сърбия е поискала от Украйна, Швейцария и други страни данни за изпращащите фалшиви съобщения за бомби на сръбски самолети, летища и търговски центрове. Това съобщи сръбският вътрешен министър Александър Вулин в четвъртък, цитиран от ТАСС.

"Министърът на вътрешните работи каза, че Сърбия е поискала информация от Швейцария, Украйна и други страни, откъдето идват съобщения за "миниране", но до момента Сърбия не е получила отговор", пише пресслужбата на сръбското МВР.

"Нашите служби ефективно определят откъде идват тези съобщения - основно от един център на една европейска държава и от територията на Украйна. Последното съобщение за "бомби" в търговски центрове дойде от сървър, намиращ се в Швейцария", каза Вулин.

Министърът подчерта, че всички тези "заплахи" са последици от конфликта в Украйна и представляват политическа и икономическа атака срещу Сърбия заради отказа й да наложи санкции на Русия.

САЩ искат Сърбия да наложи санкции на Русия

САЩ искат Сърбия да наложи санкции на Русия

Тричленната двупартийна делегация се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич

Летището в Белград вече е получавало многократно фалшиви съобщения за бомби на борда на самолети на Air Serbia, летящи по маршрутите Белград-Москва и Белград-Санкт Петербург. Лайнерите се връщат всеки път за проверка. Сръбският президент Александър Вучич каза по-рано, че съобщенията са изпращани от територията на Украйна и неназована страна от ЕС (за която се предполага, че е Полша)

На 18 април четири търговски центъра бяха евакуирани в Сърбия, включително най-големият търговски център в Европа "Галерия", поради съобщения за "поставени бомби". Всички съобщения се оказаха фалшиви.

Сръбският президент Александър Вучич по-рано днес подчерта, че страната плаща висока цена за политиката си на неналагане на санкции срещу Русия и подчерта, че Сърбия ще продължи да се придържа към принципи, към които другите не се придържат, цитира думите му скопското издание "Локално".

Сърби отново на протест в защита на Русия

Сърби отново на протест в защита на Русия

Както и срещу факта, че Сърбия гласува "за" спиране на членството на Русия в Съвета на ООН