Русия призовава САЩ и ЕС да разберат отговорността си за прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отнасящи се до Косово.

Това коментира руският външен министър Сергей Лавров в Москва след срещата си със сръбския си колега Ивица Дачич и добави, че Западът също трябва да принуди лидерите на Прищина да спрат с провокационната и конфронтационна политика, насочена срещу Белград, съобщава b92.

Той подчертава, че Русия няма да позволи на Съвета за сигурност да промени мандата на ООН в Косово. "Струва ни се, че Западът се опитва да принуди Секретариата на ООН да прокара някои предложения, които биха подкопали мандата на Мисията на ООН в Косово, което би било пряко нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и ние ще направим всичко в нашата власт да предотвратим изпълнението на този провокативен план".

Вучич: Ако КФОР не защитава сърбите, има други, които ще го направят

Вучич: Ако КФОР не защитава сърбите, има други, които ще го направят

Присъствието на албански войници в Косовска Митровица е "умишлено и планирано"

Лавров обяви също, че Русия ще продължи усилията си за развитие на координацията на външната политика със Сърбия. "Продължаваме интензивен диалог и контакти на най-високо ниво, тонът на който беше специално поставен от посещението на президента Владимир Путин в Белград през януари", допълва Лавров.

Той припомня, че тогава Путин разговаря с официални лица в Белград за изпълнението на предишните споразумения и че са договорени нови форми на сътрудничество в областта на икономиката, външната политика и междупарламентарния обмен.

Лавров повтаря, че Москва настоява за прилагане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, което означава директен диалог между Белград и Прищина и зачитането на териториалната цялост на Сърбия.

Путин обвинява Запада в дестабилизиращо господство над Балканите

Путин обвинява Запада в дестабилизиращо господство над Балканите

Осъжда "разрушителната" политика на НАТО в исторически нестабилния полуостров

"В този контекст ще допринесем за намирането на решения по всякакъв възможен начин. Искам да подчертая, че, действайки по изявленията на Владимир Путин, на ниво Министерство на външните работи, многократно сме подчертавали, че ще приемем всяко решение, което е подходящо за Сърбия, и това е всичко", коментира Лавров.

Дачич потвърди, че Владимир Путин и Александър Вучич ще се срещнат в Пекин на 26 април, преди срещата в Берлин по инициатива на Германия и Франция на 29-ти.

"Сърбия не е в състояние да защити своите държавни интереси без помощта на Руската федерация", обяснява Дачич. Според него страната не може да защитава интересите си без помощта на приятели, включително Русия, която е най-големият приятел и член на Съвета за сигурност на ООН с възможност за вето.

Дачич посочва, че Сърбия няма да предприеме никакви действия, когато става въпрос за трайно решение на Косово, без да се консултира с Русия. "Те искат да спрем да лобираме за оттеглянето на признаването от Косово - в замяна на връщането на масата за преговори", отбелязва Дачич.

Вучич: Сърбия може да прости, но не може да забрави агресията на НАТО

Вучич: Сърбия може да прости, но не може да забрави агресията на НАТО

Иска добри отношения, но не иска да се присъединява към НАТО

Ръководителят на сръбската дипломация не отговоря конкретно на въпроса на агенция "Бета" за това как вижда перспективите за решение на Косово и какво очаква Сърбия от Русия в настоящите обстоятелства.

Говорейки за външната политика на Белград, Лавров коментира, че уважава решението на Сърбия да бъде военно-неутрална държава, която, по негово мнение, допринася за мира и стабилността в Европа и че оценява сътрудничеството на Сърбия с Организацията на Договора за колективна сигурност, военна съюз, воден от Русия.

Лавров допълва, че очаква продължителен натиск от американската администрация върху Белград да реши проблема с Косово, да постигне "колкото е възможно повече" преди следващите избори.

Русия и Сърбия разширяват сътрудничеството си в ядрените технологии

Русия и Сърбия разширяват сътрудничеството си в ядрените технологии

Нови перспективи в отношенията между Сърбия и Русия