Световната конференция за климатичните промени в мароканския град Маракеш завършва днес с уверението, че преминаването към чиста енергия е необратимо.

"Франс прес" отбелязва, че форумът е бил белязан от страховете, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп няма да спазва споразумението от Париж за борба с климатичните промени.

196-те страни на форума в Маракеш приеха официална декларация, в която призоваха за политически ангажимент на най-високо ниво за борба с климатичните промени.

В декларацията пише, че климатът на планетата се затопля с тревожна и безпрецедентна скорост и имаме спешно задължение да реагираме.

В документа богатите държави потвърждават целта си до 2020 г. да бъдат събрани 100 млрд. долара както от държавни, така и от частни източници, за да се помогне на развиващите се страни.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че се надява, че Тръмп няма да обърне гръб на климатичните промени, въпреки заявките му по време на предизборната кампания, че глобалното затопляне било "измама" и че иска да съживи американската газова и въгледобивна промишленост.