Китайският премиер Ли Къцян подчерта "безотговорността" на ядрените заплахи по време на среща на върха в Камбоджа. Това предполага, че Пекин се чувства неудобно от ядрената реторика на стратегическия си партньор Русия. Това заяви високопоставен американски служител, цитиран от "Ройтерс".

Ли участва в срещата на върха в Източна Азия вчера заедно с президента на САЩ Джо Байдън. Китайският премиер "говори доста широко за политиката на Китай спрямо Украйна", отбеляза високопоставен служител на администрацията на САЩ, пожелал анонимност. Той направи изявление пред репортерите преди срещата на върха между Байдън и китайския президент Си Дзинпин днес.

Ли "постави ясен акцент върху суверенитета, безотговорността на ядрените заплахи, необходимостта да се гарантира, че ядрените оръжия не се използват по начина, който някои предполагат", посочи служителят.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството

Западът упреква Русия, че прави безотговорни изявления относно възможното използване на ядрени оръжия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари. Москва на свой ред обвинява Запада в "провокативна" ядрена реторика.

Американският служител посочи, че "безспорно има известно неудобство в Пекин от това, което видяхме по отношение на безразсъдната реторика и активност от страна на Русия", въпреки официалното партньорство с Москва.

"Мисля, че също така е неоспоримо, че Китай вероятно е едновременно изненадан и дори малко смутен от провеждането на руските военни операции", отбеляза той.

На срещата на върха в Камбоджа вчера Байдън подчерта, че Съединените щати ще се "конкурират енергично" с Китай, като същевременно поддържат комуникационните линии отворени, за да предотвратят конфликт.

Байдън и Си ще се срещнат лично днес за първи път, откакто Байдън встъпи в длъжност като президент в началото на миналата година.

Предполага се, че премиерът Ли ще бъде сменен през следващата година, като според Вашингтон Си ще доведе "някои нови лица" на предстоящата среща с Байдън.

ISW: Русия снижава яростната ядрена реторика срещу Украйна

ISW: Русия снижава яростната ядрена реторика срещу Украйна

Вероятно Китай е оказал натиск върху Москва