Ядреният арсенал на Лондон и Париж всъщност е под контрола на Вашингтон. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"От наша гледна точка, разбира се, ядрените оръжия и на Франция, и на Великобритания всъщност са под контрола на САЩ. Следователно, ако трябва да преговаряме с Америка, тогава ще бъде абсолютно безсмислено да разговаряме, без да вземем предвид арсенала на тези две страни", посочи той.

Песков обясни, че тези страни "на практика са единна интегрирана система на НАТО".

"И тъй като самият блок на НАТО се управлява от Съединените щати - де факто - става въпрос за едно цяло", добави той.

Русия не представлявала ядрена заплаха за никого

Русия не представлявала ядрена заплаха за никого

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

Песков направи коментара си по повод изказване на говорителя на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр. В интервю за в. "Комерсант" тя заяви, че Париж може да участва в преговори за стратегически оръжия само ако пропастта между възможностите на двете най-големи ядрени сили и арсенала на Франция бъде значително намалена.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Нов СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г.

Руският лидер подчерта, че преди да се върне към обсъждането на по-нататъшното действие на договора, руската страна трябва да получи яснота как арсеналът не само на САЩ, но и на другите ядрени сили на НАТО - Великобритания и Франция, ще въде взет под внимание.

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

След решението на Вашингтон да не споделя данни за ядрените си сили