Съединените щати обявиха наказателни обвинения във вторник срещу шестима от по-висшите лидери на палестинското движение "Хамас" заради ролята им в смъртоносната атака на 7 октомври в Южен Израел, съобщава "Ройтерс".

Обвиненията са срещу Яхя Синуар и други лица от ръководството.

Атаката на 7 октомври уби 1200 души, сред които бяха и повече от 40 американци. Много от взетите тогава стотици заложници загинаха, като сред които отново има и американски граждани, което разгневи САЩ и срещу "Хамас", и срещу политиката на Израел. 

Тази атака предизвика израелската воена операция в Газа, която уби повече от 40 800 палестинци и опустоши голяма част от територията.

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

САЩ, Египет и Катар възнамеряват да направят всичко възможно, за да убедят

"Както е посочено в нашата жалба, тези обвиняеми - въоръжени, политическа подкрени и финансирани от правителството на Иран и с подкрепа от "Хизбула" - са ръководили "Хамас" за унищожаването на Държавата Израел и убийството на цивилни в подкрепа на това цел", каза главният прокурор Мерик Гарланд в изявление.

В жалбата са посочени шестима обвиняеми, трима от които са починали. Живите обвиняеми са Синуар, за когото се смята, че се укрива в Газа; Халед Мешаал, който се намира в Доха и ръководи офиса на групата за диаспората; и Али Барака, високопоставен служител на "Хамас" в Ливан.

Починалите обвиняеми са бившият лидер на "Хамас" Исмаил Хания, който според групировката е бил убит през юли в Техеран; началникът на военното крило Мохамед Дейф, за когото Израел твърди, че е убил при въздушен удар през юли; и Марван Иса, заместник военен командир, когото Израел каза, че е убил при удар през март.

WP: Израел известил САЩ, че е убил Исмаил Хания

WP: Израел известил САЩ, че е убил Исмаил Хания

Ново развитие на казуса

Иран обвини Израел за смъртта на Хания. Израелските власти не са поели отговорност.

Американските прокурори повдигнаха обвинения срещу шестимата мъже през февруари, но задържаха жалбата  с надеждата да заловят Хания, според служител на Министерството на правосъдието.

Министерството на правосъдието реши да оповести публично обвиненията след смъртта на Хания.

САЩ искат "Хамас" да бъдат наказани за смъртта на заложниците в Газа

САЩ искат "Хамас" да бъдат наказани за смъртта на заложниците в Газа

Сред загиналите е и американски гражданин

Съединените щати може да се оттеглят от преговорите за прекратяване на огъня в Газа, ако не бъде постигнато споразумение през следващите две седмици. Това съобщи ден по-рано високопоставен служител от турското външно министерство. 

Вашингтон, изглежда, полага искрени усилия да осигури споразумение за прекратяване на огъня предвид предстоящите президентски избори и ситуацията със сигурността в региона, но не оказва натиск върху Израел.

"Това е изключително опасно решение, защото ще се върнем към началната точка", предупреди той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху по-рано потвърди ангажимента си за постигане на споразумението за заложниците. Той обаче обвини палестинската въоръжена групировка за липсата на напредък в преговорите.

Израел разкри: 17 000 членове на Хамас са убити от 7 октомври насам

Израел разкри: 17 000 членове на Хамас са убити от 7 октомври насам

Над 40 000 палестинци са загубили живота си