Американските войски не са напуснали стратегическия гарнизон Танф на границата между Ирак и Йордания след решението на президента Тръмп да оттегли войските от Сирия, съобщава лидер на бунтовническа група, подкрепена от Пентагона, цитиран от "Ройтерс".

Полковник Муханад Талаа, лидер на "Магавир ал-Хавра", чиито няколкостотин бойци работят заедно с американските войски в лагера Танф коментира, че въпреки че са уведомени за решението на Вашингтон, ситуацията на място остава такава, каквато е.

"Американските войски планират да се оттеглят напълно от Сирия, но няма подробности и нещата са такива, каквито са до този момент", обяснява Талаа.

Гарнизонът се намира в стратегическа зона на кръстопът на главна магистрала Багдад-Дамаск, основният маршрут за снабдяване от Техеран по суша към Сирия и милициите на Ливан.

Русия и сирийското правителство неколкократно призовават Вашингтон да изтегли войските си от базата Танф, където е обявена 55-километрова демилитаризирана зона, която е убежище за най-малко 50 000 цивилни, които живеят в лагера Рукбан.

Помпео уверява Ирак, че ще се борят с ДАЕШ и след изтегляне на войските

Помпео уверява Ирак, че ще се борят с ДАЕШ и след изтегляне на войските

Вашингтон може удължи до 90 дни освобождаването на Ирак от санкции срещу Иран

Танф играе роля като част от американската стратегия за задържане на военно натрупване на Иран в Източна Сирия.

Танф е и единствената позиция със значително американско военно присъствие в Сирия извън контролирания от кюрдите север, където има много по-големи въздушни бази.

Само преди няколко месеца американски морски пехотинци проведоха учения в базата, което западните военни определиха като силно послание към Русия и Иран, че американците и бунтовниците, които подкрепя, възнамеряват да останат.

САЩ вдигнаха военна база на иракско-сирийската граница

САЩ вдигнаха военна база на иракско-сирийската граница

Базата е необходима за установяване на контрол над границата със Сирия

 

Западен дипломатически източник и регионален източник на разузнаването коментират пред "Ройтерс", че решението да се напусне Танф няма да се отрази непременно на по-широката американска стратегия срещу Иран, където регионалната сила Израел ще продължи въздушните удари.

През последната година Израел е ударил няколко заподозрени конвои и бази, подкрепени от Иран, близо до Танф, където ирански пълномощници разширяват своята подкрепа, особено в град АлБукамал на североизток от базата, съобщава друг източник от Сирия.

Решението на Вашингтон означава по-мрачно бъдеще за тези обитатели на лагерите, за които те са убежище, тъй като мнозина се страхуват от възмездие, ако се върнат в градовете си в контролирани от правителството зони в Източна Сирия, обяснява "Ройтерс".

Джим Матис напуска Пентагона
Обновена

Джим Матис напуска Пентагона

От негово писмо до Тръмп става ясно, че причината са разногласия…