Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли е изпратила заплашително писмо до представителите на страните членки на Общото събрание на ООН, които възнамеряват да подкрепят резолюция, отхвърляща признаването от страна на американския президент Доналд Тръмп на Йерусалим за столица на Израел, планирана за четвъртък.

"Президентът ще наблюдава това гласуване внимателно и поиска да докладвам за онези, които са гласували против нас", написала Хейли в писмо, до съдържанието на което са се добрали от израелското издание "Аарец".

В четвъртък Общото събрание на ООН дебатира решението на САЩ за Йерусалим

В четвъртък Общото събрание на ООН дебатира решението на САЩ за Йерусалим

Събранието се очаква с мнозинство да прокара мярка, осъждаща хода на Вашингтон

Хейли посочва в писмото, че решението на Тръмп за Йерусалим не засягало окончателния статут на преговорите по никакъв начин, включително конкретните граници на израелския суверенитет в Йерусалим. Според Хейли Тръмп също така не се застъпвал за промени в договореностите относно Храмовия хълм/Харам ал Шариф.

"Знам, че мнозина в Общото събрание също са ангажирани с каузата на мира", пише още Хейли, настоявайки страните членки да размислят дали подобна резолюция няма само и единствено да разпали "разгорещена реторика и насилие".

Хейли подчертава, че САЩ "не искат от други страни да преместят своите посолства в Йерусалим", а "просто ви молим да признаете историческото приятелство, партньорство и подкрепа, която ние увеличихме (спрямо Израел) и да уважавате нашето решение за нашето посолство".

САЩ с вето в ООН за оттегляне на решението на Тръмп за Йерусалим

САЩ с вето в ООН за оттегляне на решението на Тръмп за Йерусалим

Сега палестинците ще търсят подкрепа в Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН се очаква да проведе заседание утре следобед за извънредно обсъждане на едностранното признаване от страна на САЩ на Йерусалим за столица на Израел.

Турция и Йемен поискаха срещата, след като проекторезолюция на Египет срещу признаването беше представена на вниманието на Съвета за сигурност, на която САЩ наложиха вето, въпреки че всички останали 14 страни членки на съвета гласуваха за нея.

Ердоган приема резолюция за Йерусалим на Общото събрание на ООН

Ердоган приема резолюция за Йерусалим на Общото събрание на ООН

Две трети подкрепа в Общото събрание всъщност означава отхвърляне на решението на Съвета за сигурност, обясни той