САЩ наложиха вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюция за препотвърждаване на статута на Йерусалим като неразрешен след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел.

Останалите 14 страни членки на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на резолюцията, внесена от Египет, съобщава "Франс прес".

Проекторезолюцията трябваше да получи подкрепа от 9 страни членки на Съвета за сигурност, включително да не бъде наложено вето от нито една от постоянните страни членки на съвета: САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай.

ООН спъвала мира между Израел и Палестина, обяви САЩ

ООН спъвала мира между Израел и Палестина, обяви САЩ

Посланикът на САЩ в ООН разкритикува резолюция 2334

Въпреки че проекторезолюцията не споменаваше Тръмп или САЩ, тя изразява "дълбоко съжаление за последните решения относно статута на Йерусалим".

В изготвената от Египет резолюция се изтъква, че всякакви "решения и действия, които претендират, че са променили характера, статута или демографския състав на Свещения град Йерусалим, нямат юридически ефект, са нищожни и трябва да отменени".

Очакваше се САЩ да наложат вето на резолюцията. Палестинският външен министър Рияд ал Малки заяви, че Палестина ще търси подкрепа за мярката в Общото събрание на ООН.

По думите на Малки, въпреки че посланикът на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Ники Хейли разглежда "ветото като източник на гордост и сила, ние ще ѝ покажем, че тяхната позиция е изолирана и отхвърлена в международен план".

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Израел, обяви посланик Данон

Петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност имат право на вето, но в Общото събрание на ООН няма вето. Общото събрание се очаква да проведе пленарна сесия утре, като на нея ще се обсъжда и правото на палестинския народ на самоопределение.

Решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, както и преместването на американското посолство от Тел Авив в Свещения град, предизвика масов гняв и протести сред палестинците и мюсюлманските общности по света.