Съветът за сигурност провежда заседание във връзка с резолюция за препотвърждаване на статута на Йерусалим като неразрешен. Това става след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

По време заседанието пратеникът на ООН за Близкиs изток Николай Младенов е говорил за събитията в Израел, Източен Йерусалим, Западния бряг и Ивицата Газа през 2017 г., отбелязвайки нарастването на еврейските поселения, редица терористични атаки и предоставяйки статистически данни за насилието.

Младенов е разкритикувал строителството на израелски селища в Източен Йерусалим и Западния бряг, включително "тревожни законодателни промени" относно правния статут на Западния бряг и използването на частни палестински земи. Той също така засегнал и продължаващото израелско насилие срещу цивилни и подстрекателството.

Младенов продължил, добавяйки, че палестинците продължавали с "безразборните ракетни атаки от Газа".

Съветът за сигурност гласува за Йерусалим

Съветът за сигурност гласува за Йерусалим

Вероятно ще наложи вето на решението на САЩ

От своя страна американският посланик в ООН Ники Хейли отбелязала, че е изминалата година след приемането на резолюция 2334 от Съвета за сигурност, посочвайки, че "имайки предвид шанса да гласуваме отново, мога да кажа с пълна увереност, че САЩ ще гласуват не" и ще упражнят правото си на вето. Резолюцията, в която се критикуват израелските селища, беше приета, след като предишната администрация на Барак Обама се въздържа.

Хейли разкритикува резолюция 2334, изтъквайки, че докато "описва израелските селища като препятствия пред мира", в действителност "самата резолюция 2334 е пречка пред мира" между палестинци и израелци.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Израел, обяви посланик Данон