САЩ извършиха първите въздушни удари със самолети Ф-16 от Турция срещу цели на „Ислямска държава" в Сирия, съобщават световни агенции.

В кратко съобщение Пентагонът обяви, че самолети Ф-16 са излетели от военновъздушната база „Инджирлик" в Южна Турция, но не разкри информация за броя или какви цели са поразени. Не се казва колко от американските самолети в базата са използвани. Към момента САЩ имат шест бойни самолета Ф-16 в турската база, които са прехвърлени от военна база в Италия.

По-рано този месец САЩ започнаха да използват бойни безпилотни самолети от базата в Турция, но полетите с Ф-16 водят до ново измерение във въздушната кампания.

Представители на Пентагона заявиха, че основното предимство от използването на „Инджирлик" е разстоянието до позициите на „Ислямска държава" в Северна Сирия, въпреки че високопоставен военен представител на САЩ каза, че самолетите могат да бъдат използвани и за мисии в Ирак.

Повечето бойни операции на САЩ в Ирак и Сирия са провеждани от бази в Катар или други райони в Персийския залив, въпреки че САЩ изпращат и самолети от базата Muwaffaq Salti в Йордания.