Китайският президент Си Дзинпин се отправя към Европейския съюз за първи път от пет години с ясно послание: Пекин предлага много повече икономически възможности за блока, отколкото САЩ искат да признаят. Това предават от Bloomberg днес по информация на техни източници.

Китайският лидер ще започне петдневното си пътуване до Франция, Сърбия и Унгария на 5 май, според външното министерство в Пекин. Изброените държави са показали интерес относно инвестиции от Китай, въпреки множеството разследвания на ЕС относно индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на официални лица във Вашингтон за рисковете.

За радост на Вашингтон, ЕС взе на мушка Китай, очаква се отговорът на Пекин

За радост на Вашингтон, ЕС взе на мушка Китай, очаква се отговорът на Пекин

Инструменти, готови от десетилетие, влизат в употреба

Според Bloomberg френският резидент Еманюел Макрон има за цел да задълбочи личната си връзка със Си по време на двудневното посещение във Франция, като се очаква една от основните теми да е войната на Русия в Украйна. Макрон също има за цел да привлече китайски инвестиции в сектора на производство на батериите за електромобили във Франция.

Външният министър на Китай Ван И съобщи пред дипломатическия съветник на Макрон в събота, че се надява Париж да може да подтикне ЕС към прагматична политика спрямо Пекин. Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще проведат тристранна среща със Си по време на посещението му, съобщи нейният главен говорител в социалната медийна платформа X.

Си посещава нации, "където е по-лесно да се продаде неприязънта към водената от САЩ глобална архитектура за сигурност", смята Уна Александра Берзина-Черенкова, директор на Центъра за изучаване на Китай в университета "Страдинс" в Рига. Набирането на одобрение в приятелски нации ще помогне на Пекин да изпрати посланието, че "Европа е на страната на Китай, независимо какво казва Брюксел", добави тя.

Посещението на китайския лидер в столицата Белград, Сърбия, която не е страна-членка на ЕС, ще е в периода на 25-ата годишнина от бомбардировката на САЩ срещу китайското посолство в сръбската столица - събитие, което сближи Русия и Китай заради общите анти-американски настроения.

Китай е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ и ЕС относно руските плащания

Китай е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ и ЕС относно руските плащания

Дмитрий Песков каза, че ситуацията с китайските банки е причинила проблеми, но каза, че те могат да бъдат преодолени

Унгария е потенциално основен стратегически актив за Пекин в забавянето на тази инерция, тъй като има силата да размие или дори да блокира политиката на ЕС. През декември унгарският министър-председател Виктор Орбан наложи вето върху пакет от помощи на ЕС за Украйна.

Очаква се Си и Орбан да обявят по време на посещението, че китайският автомобилен производител Great Wall Motor Ltd. ще отвори завод в Унгария, по информация на Радио Свободна Европа.

Китайската компания Amperex Technology Co. Ltd. вече се е ангажирала да построи там съоръжение на стойност 7.6 милиарда долара в партньорство с Mercedes-Benz AG, обявено за най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в Унгария, която ще създаде около 9 000 работни места.

"Китай трябва да даде по-ясно послание на европейската общественост, че все още е надежден партньор", посочи Цуй Хонгян, професор в Пекинския университет за чуждестранни изследвания и бивш дипломат. Това се свежда до едно нещо, добави той: "Осигуряване на по-благоприятни политики за европейските страни и компании".

Германското разузнаване предупреждава бизнеса да бъде нащрек срещу шпионаж от страна на Китай

Германското разузнаване предупреждава бизнеса да бъде нащрек срещу шпионаж от страна на Китай

Китайските фирми твърдят, че са изцяло частни, но всъщност са подчинени на китайски държавни интереси

Когато Си за последен път посети Западна Европа през 2019 г., икономиките на Китай и еврозоната - измерени в долари - бяха приблизително с еднакъв размер. Днес тази на Китай е с почти 15% по-голяма, като според прогнози разликата ще се удвои преди края на това десетилетие. Въпреки че търговският дефицит на блока с Китай се стеснява, той все още остава по-голям, отколкото през 2019 г.

Този търговски дисбаланс предизвика тревога в Брюксел, който започна разследване на субсидиите на Пекин за неговите марки EV. Разследванията са насочени и към медицински изделия и индустрии за екологично развитие, като офертите за румънски соларен парк. Подобни действия създават търкания преди да бъдат обявени официалните резултати от разследването, като една китайска компания се отказа от търг за български железопътни превози на стойност 610 милиона евро.

Допълнително, Си и руският президент Владимир Путин са се обединили срещу санкциите на САЩ, който според Пекин се опитва да ограничи неговото развитие. По време на пътуването в Европа Владимир Путин ще встъпи в длъжност за пети мандат, за който Си го поздрави. Това само подчерта проруската политика на Китай и увеличи напрежението между Пекин и Брюксел.

Припомняме още, Германия миналата седмица арестува четирима предполагаеми китайски шпиони, последният от поредица подобни случаи, докато дипломатите от ЕС обмислят допълнителни ограничения на китайските компании заради подкрепата им за военните сили на Русия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди лидерите на комунистическата партия в Пекин, че китайският свръхкапацитет е проблем за света, следвайки стратегия за "дерискване" от втората по големина икономика в света.

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Сигнал от Кремъл за новите съюзници