Съединените щати от няколко месеца изпращат неофициални съобщения до Москва, предупреждавайки ръководството на Русия за тежките последици от евентуално използване на ядрено оръжие, според американски служители, които казаха, че съобщенията подчертават това, което президентът Байдън и неговите помощници са изразили публично, пише американският вестник "Вашингтон Пост".

Администрацията на Байдън като цяло реши да запази преднамерено неясни предупрежденията за последиците от ядрен удар, така че Кремъл се тревожи за това как Вашингтон може да реагира, казаха служители, говорейки при условие за анонимност.

Опитът на Белия дом да поддържа т.нар "стратегическа неопределеност", идва, докато Русия продължава да ескалира своята реторика за възможно използване на ядрени оръжия на фона на вътрешна мобилизация, насочена към спиране на руските военни загуби в Източна Украйна.

Държавният департамент е осъществил лична комуникация с Москва, но служители не казаха кой е доставил съобщенията или обхвата на тяхното съдържание. Не става ясно дали Съединените щати са изпратили някакви нови послания в часовете, откакто руският президент Владимир Путин отправи последната си завоалирана ядрена заплаха по време на реч, обявяваща частична мобилизация рано в сряда, но високопоставен американски служител каза, че комуникацията продължава последователно през последните месеци.

Медведев очаква необратима трасформация в света с референдумите в Донбас

Медведев очаква необратима трасформация в света с референдумите в Донбас

Това била жизненоважна стъпка за гарантиране на интересите на ДНР и ЛНР

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент и премиер, написа в четвъртък в публикация в "Телеграм", че територията в Източна Украйна ще бъде "приета в Русия" след приключването на организираните от Москва "референдуми" и обеща да засили сигурността на тези области.

За да защити тази анексирана земя, каза Медведев, Русия е в състояние да използва не само своите новомобилизирани сили, но също и "всяко руско оръжие, включително стратегическо ядрено и такова, използващо нови принципи", което е препратка към хиперзвукови оръжия.

"Русия избра своя път", добави Медведев. "Няма връщане назад."

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията
Обновена

Медведев заплаши с ядрена Трета световна война и цитира Библията

Заради гаранциите за сигурност на Украйна и оръжията на Запада

Коментарът дойде ден след като Путин предложи Русия да анексира окупираните земи в южната и източната част на Украйна и да ги включи официално в своята територия. Той каза, че не блъфира, когато се зарече да използва всички средства, с които Русия разполага, за да защити териториалната цялост на страната - завоалирано позоваване на ядрения арсенал на страната.

Представители на администрацията на Байдън подчертаха, че това не е първият път, когато руското ръководство заплашва да използва ядрени оръжия от началото на войната на 24 февруари, и казаха, че няма индикации, че Русия премества ядрените си оръжия в подготовка за предстоящ удар.

Все пак неотдавнашните изявления на руското ръководство са по-конкретни от предишните коментари и идват в момент, когато Русия понася загуби на бойното поле от подкрепяната от САЩ украинска контраофанзива.

Докато предишните изявления на Кремъл изглежда бяха насочени към предупреждение на Съединените щати и техните съюзници да не отиват твърде далеч в помощта на Украйна, последните коментари на Путин предполагат, че Русия обмисля използването на ядрено оръжие на бойното поле в Украйна, за да сложи край на украинските успехи и да принуди Киев и неговите поддръжници да отстъпят, каза Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на въоръженията, група за защита на неразпространението на ядрените оръжия във Вашингтон.

"Това, което всеки трябва да признае, е, че това е един от най-сериозните, ако не и най-сериозният епизод, в които може да бъдат използвани ядрени оръжия от десетилетия", каза Кимбъл. "Последиците дори от така наречената "ограничена ядрена война" биха били абсолютно катастрофални.

От години американските ядрени експерти се притесняват, че Русия може да използва по-малки тактически ядрени оръжия, понякога наричани "ядрени оръжия на бойното поле", за да сложи край на конвенционална война в своя полза - стратегия, която понякога се описва като "ескалиране към деескалация".

В четвъртък Вадим Скибицки, заместник-ръководител на украинското военно разузнаване, каза пред британския ITV News, че е възможно Русия да използва ядрени оръжия срещу Украйна, "за да спре нашата офанзивна дейност и да унищожи нашата държава".

"Това е заплаха за други страни", каза Скибицки. "Взривът на тактическо ядрено оръжие ще има въздействие не само в Украйна, но и в Черноморския регион."

Украинците се опитаха да сигнализират, че дори руски ядрен удар няма да ги принуди да капитулират - и всъщност може да има обратния ефект.

"Заплашва с ядрено оръжие... украинците?" - написа в "Туитър" в сряда Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Путин все още не е разбрал с кого си има работа."

В интервю за "60 минути" на CBS News, излъчено в неделя, Байдън беше попитан какво би казал на Путин, ако руският лидер обмисля използването на ядрени оръжия в конфликта срещу Украйна.

"Недей. Недей. недей," каза Байдън. "Ще промениш лицето на войната като никога след Втората световна война."

Байдън отказа да даде подробности как ще реагират Съединените щати, като каза само, че реакцията ще бъде "последваща" и ще зависи "от степента на това, което правят".

Байдън пред ООН: Русия заплашва, но никога не трябва да се води ядрена война

Байдън пред ООН: Русия заплашва, но никога не трябва да се води ядрена война

САЩ не искат Студена война с Китай, Русия иска да унищожи Украйна, САЩ ще защитават "демокрацията - у дома и по света"

Администрацията на Байдън ще бъде изправена пред криза, ако Русия използва ядрено оръжие с малка мощност в Украйна, която не е договорен съюзник на САЩ. Всеки пряк военен отговор на САЩ срещу Русия би рискувал възможността за по-широка война между суперсилите с ядрено оръжие - избягването на която администрацията на Байдън е превърнала в свой приоритет №1 в цялата си политика за Украйна.

Матю Крьониг, професор по управление в Джорджтаунския университет и директор на Центъра за стратегия и сигурност "Скоукрофт" към Атлантическия съвет, твърди, че най-добрият вариант за администрацията, ако се сблъска с ограничен руски ядрен удар в Украйна, може  да предприеме действия в подкрепа за Украйна и провеждане на ограничен конвенционален удар по руските сили или бази, които са започнали атаката.

"Ако руските сили в Украйна са започнали ядрената атака, Съединените щати биха могли да нанесат удар директно срещу тези сили", каза Крьониг. "Би било подходящо да се изпрати съобщение, че това не означава голяма война, това е ограничен удар. Ако Вие сте Путин, какво ще направите в отговор? Не мисля, че ще каже "Веднага да изстреляме всички ядрени оръжия към Съединените щати."

Но дори ограничен конвенционален удар на американските военни срещу Русия би бил възприет като безразсъден от мнозина във Вашингтон, които биха се противопоставили на риска от пълномащабна война с Русия, която разполага с ядрено оръжие.

Джеймс М. Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика във Фондацията "Карнеги" за международен мир, каза, че на този етап няма смисъл да се проучват отговорите на САЩ, защото има толкова широк спектър от възможни руски действия - от подземен ядрен опит, който не наранява никого, до мащабна експлозия, която убива десетки хиляди цивилни - и няма признаци, че Путин е близо до преминаване на прага.

"Ако той наистина мисли много сериозно за скорошно използване на ядрени оръжия, той почти сигурно би искал да знаем това", каза Актън. "Той би предпочел да заплаши с употреба на ядрени оръжия и да ни накара да направим отстъпки, отколкото всъщност да тръгне по пътя на тяхното използване."

Официални представители на САЩ засилиха усилията си в Общото събрание на ООН тази седмица, за да възпрат Русия от сериозното обмисляне на това какво би означавало първото използване на ядрено оръжие в конфликт след атомните бомбардировки на Япония от Съединените щати през 1945 г.

Държавният секретар Антъни Блинкън, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, каза, че "безразсъдните ядрени заплахи на Русия трябва да спрат незабавно".

"Тази седмица президентът Путин каза, че Русия няма да се поколебае да използва, цитирам, "всички налични оръжейни системи" в отговор на заплаха за своята териториална цялост - заплаха, която е още по-страховита, като се има предвид намерението на руснаците да анексират големи територии на Украйна през следващите дни", каза Блинкън. "Когато това приключи, можем да очакваме, че президентът Путин ще определи всички украински усилия за освобождаване на тази земя като атака срещу "руска територия"."

Блинкън отбеляза, че през януари Русия се присъедини към други постоянни членове на Съвета за сигурност, подписвайки съвместно изявление, в което се заявява, че "ядрената война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води".

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение
Обновена

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение

Гутериш: Досега имахме изключителен късмет, но късметът не е стратегия