САЩ наложи санкции на четири фирми и едно физическо лице, свързани с ЧВК "Вагнер", информира Асошиейтед прес. Санкциите от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите са насочени към субекти в Централноафриканската република, Обединените арабски емирства и Русия, свързани с Вагнер и нейния основател Евгений Пригожин.

Санкциите нямат пряка връзка с бунта от миналата седмица. Преди това САЩ са налагали многократни санкции срещу Пригожин и групата Вагнер, включително за опит за намеси в изборите в САЩ през 2016 г.

Санкциите са насочени срещу две минни фирми, базирани в Централноафриканската република, руска компания Русия за продажби на злато и компания в Дубай, съдействала си тясно с другите санкционирани обекти. САЩ санкционираха и Андрей Иванов, руски изпълнителен директор на Вагнер. Според министерството на финансите Иванов е работил с малийски правителствени служители по оръжейни сделки, минни проекти и други дейности на Вагнер в Мали.

Министерството на финансите подчертава, че санкционираните фирми са участвали в незаконни сделки със злато, за да финансират ЧВК "Вагнер" , за да може тя да поддържа и разширява въоръжените си сили в Украйна и Африка.

Вагнер финансира бруталните си операции отчасти чрез експлоатация на природни ресурси в страни като Централноафриканската република и Мали. Съединените щати ще продължат да се насочват към потоците от приходи на Вагнер, за да влошат нейната експанзия и насилие в Африка, Украйна и навсякъде другаде, посочи Брайън Е. Нелсън, заместник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите.

По-рано Министерството на финансите посочи Обединените арабски емирства, ключов стратегически партньор на Съединените щати в Близкия изток, като "държава на фокус", тъй като се твърди, че служат като център за нарушаване на руските санкции. Оценка от 2020 г. на Агенцията за военно разузнаване на САЩ установи, че ОАЕ може да служат като източник на финансиране за Вагнер. Представители на емирството отричат ​​обвиненията.

WSJ: САЩ отлагат новите санкции срещу "Вагнер"

WSJ: САЩ отлагат новите санкции срещу "Вагнер"

Решението е на Белия дом