Посолството на Съединените щати в Куба възобновява визовите и консулските услуги в сряда, за първи път след като заради поредица от необясними здравословни инциденти сред дипломатическия персонал през 2017 г. намали американското присъствие в Хавана, предава Associated Press.

Посолството потвърди тази седмица, че ще започне да обработва имигрантски визи, с приоритет върху събиране на семейства и други като "Зелена карта".

Възобновяването идва на фона на най-големия миграционен поток от Куба от десетилетия, който оказа натиск върху администрацията на Байдън да отвори повече законни пътища за кубинците и да започне диалог с кубинското правителство, въпреки исторически напрегнатите отношения.

Очаква се САЩ да издават най-малко 20 000 визи годишно, въпреки че това е незначителна бройка на фона на миграционната вълна, която се подхранва от засилващата се икономическа и политическа криза на острова.

В края на декември властите на САЩ съобщиха, че са спрели 34 675 кубинци по границата с Мексико през ноември, което е с 21% повече от 28 848 през октомври.

От месец на месец този брой постепенно нараства. Кубинците сега са втората най-голяма националност след мексиканците, които се опитват да преминат границата, показват данни на митническата и гранична служба на САЩ.

Нарастващата миграция се дължи на сложен набор от фактори, включително икономическа, енергийна и политическа криза, както и дълбокото недоволство сред кубинците.

Докато по-голямата част от кубинските мигранти се отправят към САЩ чрез полети до Никарагуа и преминават по суша границата на САЩ с Мексико, хиляди други предприемат опасно пътуване по море. Те пътуват 90 мили до брега на Флорида, често пристигайки в разнебитени, несигурно конструирани препълнени лодки.

Преселението от Куба се усложнява и от нарастващата миграция към САЩ от други страни като Хаити и Венецуела, което принуждава правителството на САЩ да се бори с все по-сложната ситуация на южната си граница.

Подновяването на визовата работа в посолството идва след поредица от преговори за миграцията и посещения на американски служители в Хавана през последните месеци и може също да е знак за бавно размразяване на отношенията между двете страни.

"Участието в тези разговори подчертава нашия ангажимент за провеждане на конструктивни дискусии с правителството на Куба, където е уместно, за да прокараме интересите на САЩ", се казва в изявление на посолството на САЩ през ноември след посещението на американска делегация в Куба.

Малките стъпки са много далеч от отношенията по време на президента Барак Обама, който облекчи много американски санкции от ерата на Студената война по време на управлението си и направи историческо посещение на острова през 2016 г.

Визовите и консулските служби бяха затворени на острова през 2017 г., след като персоналът на посолството беше засегнат от поредица от здравословни инциденти, предполагаеми звукови атаки, които остават до голяма степен необясними.

В резултат на това много кубинци, които искаха законно да мигрират в САЩ, трябваше да летят до места като Гвиана, за да го направят.

Въпреки че отношенията между Куба и САЩ винаги са били напрегнати, те се изостриха след затварянето на посолството и затягането на санкциите срещу Куба от администрацията на Тръмп.

При президента Джо Байдън САЩ облекчиха някои ограничения за парични преводи и семейни пътувания от Маями до Куба, но не оправдаха надеждите на мнозина в Куба, че президентството на Байдън ще върне острова в неговата "ера на Обама".

Ограниченията върху туристическите пътувания до Куба и вноса и износа на много стоки остават в сила.

Също така за разпалване на напрежението допренесе грубото отношение на кубинското правителство към участниците в протестите на острова през 2021 г., включително тежки присъди на непълнолетни, които са постоянен обект на критика от страна на администрацията на Байдън.

Кубински официални лица многократно са изразявали оптимизъм относно преговорите със САЩ и стъпките за възобновяване на визовите услуги. Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Косио каза през ноември, че осигуряването на миграция по безопасни и законни пътища е "взаимна цел" на двете страни.

Но Косио също така обвини санкциите на САЩ за бягството на десетки хиляди от острова, като каза, че "няма съмнение, че политика, която има за цел да намали жизнения стандарт на населението, е пряк двигател на миграцията".

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Сред тях няма десни политици