За днес е насрочено първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, чието създаване беше тържествено обявено на срещата на върха на Алианса преди две седмици, съобщава руската служба на Би Би Си.

Съветът се различава от комисията, която съществуваше преди, включително и с това, че Киев може да го свика в кризисна ситуация. Точно това направиха украинските власти, след като Русия се оттегли от зърнената сделка и започна да обстрелва украинската инфраструктура, свързана с доставките на храни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че е провел предварителни консултации, които са се отнасяли "именно за сигурността в Черно море - нашите пристанища и нашия износ на зърно".

На 17 юли Русия официално се оттегли от сделката за зърно, която позволяваше безопасното изнасяне на украински храни от черноморските пристанища и оттегли гаранциите за безопасността на корабоплаването. След това Киев и Москва фактически обявиха блокада на корабоплаването в Черно море.

Украйна е един от водещите световни доставчици на зърно и основен конкурент на Русия на пазара на зърно. След като се оттегли от сделката, Русия атакува елеватори и пристанището в Одеса, а след това предприе атаки срещу алтернативни начини за износ на украинско зърно - удари украински пристанища в устието на Дунав, на границата с Румъния, която е член на НАТО.

Лондон очаква повече насилие в Черно море след края на зърнената сделка

Лондон очаква повече насилие в Черно море след края на зърнената сделка

Русия е в готовност да наложи блокада на Украйна