Протестиращи са влезли в сблъсъци с полицията, опитвайки се да не позволят изнасянето на спорни религиозни артефакти от музей в Каталуния.

Това е най-новият израз на напрежение между каталунските сепаратисти и централното правителство на Испания преди изборите, които ще се проведат на 21 декември в областта, отбелязва "Ройтерс".

Партиите за независимост на Каталуния губят мнозинството си

Партиите за независимост на Каталуния губят мнозинството си

Това ще им даде 67 места в 135-местния регионален парламент

Манастир в съседната област Арагон обяви, че над 44 от неговите артефакти са били продадени незаконно в Каталуния през 1980-те години и въпросът се превърна в символ на по-широкото несъгласие между противниците и поддръжниците на каталунската независимост.

Културният министър Иниго Мендес де Вико разгневи каталунските националисти през ноември, използвайки специалните временни правомощия да приеме молба от съдия от Арагон, призоваваща артефактите да бъдат върнати в предишния им дом - местен манастир.

Миналия месец Мадрид пое управленския контрол над Каталуния, за да потуши кризата във връзка с отцепването на областта и свика предсрочни регионални избори.

Стотици протестиращи са се събрали пред музея Лейда в западната част на Каталуния, където се съхраняват артефактите, групи, борещи се за независимост на областта, призоваха поддръжниците си да спрат полицията да ги изнесе.

Имало е леки сблъсъци, като не се съобщава за ранени хора, като артефактите са били окончателно изнесени около обяд.

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който понастоящем се намира в изгнание в Брюксел, разкритикува действията на полицията в "Туитър" и обвини три партии - управляващата Народна партия, социалистическата партия и "Сиудаданос", които са съюзници в предстоящите регионални избори.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че неговото правителство не може да се противопоставя на съдебни решения, защото това би означало нарушаването на основния принцип на върховенството на закона.