Русия е наясно с опитите на Украйна да създаде "мръсна бомба" и готовността й да разположи ядрени оръжия на НАТО на своя територия. Това заяви в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на съвместната руско-беларуска колегия, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че на 23 октомври Шойгу проведе серия от телефонни разговори с министрите на отбраната на няколко страни от НАТО, включително САЩ. Именно в тях той огласи за първи път тези "опасения" на Москва.

"Знаем за опитите на Киев да създаде "мръсна" ядрена бомба, както и за готовността да разположи ядрени оръжия на страните от НАТО на своя територия. Наскоро президентът на Украйна (Володимир Зеленски) призова западните страни да нанесат превантивни ядрени удари срещу Русия", каза министърът.

Той също така заяви, че "САЩ и европейските страни демонстративно игнорират елементите на ядрен шантаж от страна на Украйна", имайки предвид "провокациите срещу Запорожката атомна електроцентрала".

Припомняме, че експерти от Агенцията на ООН за ядрена енергия инспектираха два обекта, в които Русия твърдеше, че Украйна произвежда "мръсни бомби". Шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че инспекциите са започнали на две места в Украйна и скоро ще приключат. Проверките бяха поискани от Киев след руските обвинения.

Западните нации отхвърлиха като "необосновано" руското твърдение за "мръсна бомба", наричайки го "явно невярно". Украинските власти го определиха като опит да се отвлече вниманието от предполагаемите планове на Москва да взриви "мръсна бомба", за да оправдае собствената си ескалация на военните действия.

МААЕ съобщи, че двата обекта, които са посетени са под юрисдикцията на МААЕ и са посещавани редовно от инспектори на Агенцията, чиято мисия е да открият недекларирани ядрени дейности, както и материали, свързани с разработването на "мръсни бомби".

ISW: "Мръсната бомба" на Шойгу иска да разцепи НАТО

ISW: "Мръсната бомба" на Шойгу иска да разцепи НАТО

Ирански инструктори са командвали от Беларус ударите с дронове срещу Киев