Напускащият председател на Европейския съвет Шарл Мишел ще пропусне планирания дебат с членове на Европейския парламент (ЕП) по-късно тази седмица, в който се очакваше да отговаря на сложни въпроси относно изненадващия си ход да се кандидатира на следващите европейски избори и по този начин да освободи предсрочно поста си, пише "Политико".

Мишел няма да присъства на срещата с евродепутатите поради "остро лумбаго" - с други думи, болки в долната част на гърба - каза негов говорител пред "Политико".

"По указание на лекар председателят трябва да ограничи движенията си", каза говорителят, добавяйки, че вместо това ще говори пред парламента "в началото на февруари".

Мишел предизвика всеобщ гняв от служители на ЕС, европейски дипломати и евродепутати миналата седмица с внезапно съобщение, че ще се кандидатира за място в Европейския парламент през юни, което има големи шансове да спечели.

Ако бъде избран, Мишел ще трябва да се оттегли от настоящата си работа в средата на юли - месеци преди края на мандата му като президент на Съвета през ноември.

Ходът на бившия белгийски премиер беше възприет като сигнал, че той отдава по-голямо значение на политическото си бъдеще, отколкото на настоящата си роля.

Освен това оттеглянето може да усложни разпределението на следващите висши длъжности в ЕС по-рано от планираното, тъй като решението на Мишел отваря вратата за евроскептичния премиер на Унгария Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на ЕС през юли, да го замества временно и да председателства срещите на европейските лидери.

Мишел трябваше да присъства на пленарното заседание в Страсбург в сряда заедно с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, за да обясни отношенията на ЕС с Орбан по въпроси, свързани с върховенството на закона. Миналия декември Брюксел деблокира 10,2 милиарда евро замразени средства от ЕС, предназначени за Унгария, предизвиквайки ожесточена реакция от страна на Европейския парламент.

FT: ЕК отстъпва на Унгария, за да размрази 50 милиарда евро помощ за Украйна

FT: ЕК отстъпва на Унгария, за да размрази 50 милиарда евро помощ за Украйна

Брюксел е готов да позволи на Унгария да блокира тази помощ в бъдеще