Силите за сигурност в Швеция арестуваха петима заподозрени ислямисти по подозрение в тероризъм във връзка с изгарянето на Коран през януари, съобщава ДПА.

"Предполагаме, че има международни връзки, особено с терористичната организация "Ислямска държава", заяви Сузана Трехорнинг от шведската служба за сигурност (Säpo).

По нейни думи петимата мъже са били задържани при координирани операции в три града в страната.

През януари изгарянето на Корана от крайнодесен политик в Швеция разгневи членката на НАТО Турция.

Ердоган пуска Финландия в НАТО, Швеция – все още не

Ердоган пуска Финландия в НАТО, Швеция – все още не

Процедурата по ратификация влиза в парламента

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция не може да разчита на неговата подкрепа за кандидатурата си за Алианса, въпреки че шведското правителство осъди атаката.

Едно от основните притеснения на Анкара остава липсата на сътрудничество от Стокхолм в борбата с тероризма, тъй като Швеция отказва да екстрадира 120 души, които Турция счита за терористи.

Всички 30 страни членки на НАТО трябва да одобрят новите кандидати, като 28 вече са го направили по отношение на Стокхолм. Остава само одобрението на Унгария и Турция.

Анкара наскоро се отказа от съпротивата си срещу присъединяването на Финландия, така че съседската страна на Швеция днес стана 31-вият член на Алианса.

Трехорнинг посочи, че след изгаряне на Корана през януари е последвало значително увеличение на заплахите срещу Швеция и шведските интереси.

Според оценката на Säpo няма непосредствена опасност от терористична атака.

До петък прокуратурата трябва да реши дали да остави петимата в ареста.

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Датски политик обяви намерение да гори свещената за мюсюлманите книга в събота