Сингапур заяви, че очаква още арести и конфискации при разследването на един от най-големите си случаи на предполагаемо пране на пари, съобщава "Ройтерс". Стойността на конфискуваните за момента активи възлиза на 2 милиарда долара (2,8 милиарда сингапурски долара)

Сингапур е известен с ниската си престъпност. Aкции на властите на града-държава в средата на август доведоха до ареста на 10 чужденци и конфискуването на луксозни имоти, автомобили, златни кюлчета, дизайнерски чанти и бижута на стойност 1 милиард сингапурски долара.

"Този ​​случай е напомняне, че дори и най-строгите превантивни мерки могат да бъдат заобиколени от решителни престъпници", каза Жозефин Тео, вторият министър на вътрешните работи, пред парламента днес.

Правителството ще създаде междуведомствена група за преглед на режима срещу изпирането на пари, като така ще отрази поуките, извлечени от случая, обясни тя.

Жозефин Тео беше един от тримата министри в кабинета, които отговориха на над 50 въпроса, зададени от депутати по случая.

Китайските богаташи спасяват парите си в Сингапур

Китайските богаташи спасяват парите си в Сингапур

Промените в Пекин тревожат предприемачите

Индрани Раджа, вторият министър на финансите, ще председателства междуведомствения комитет, който включва служители от централната банка, както и министерствата на вътрешните работи, правосъдието, работната сила и търговията.

Те ще разгледат четири области: предотвратяване на злоупотреби с корпоративни структури, сътрудничество между финансовите институции и властите, привличане на хора от трети страни при усилията за спиране на пране на пари, както и подобряване на възможностите за откриване на престъпленията.

Правителството заяви, че проверява финансови институции, заподозрени в участие в случая, и ще предприеме принудителни действия срещу всяка от тях и техния персонал, ако се установи, че са нарушили изискванията на централната банка.

Агенциите също преразглеждат процесите, които включват одобрението на централната банка за данъчни стимули, както и потенциални регулации за активи с висока стойност като луксозни коли и чанти.

Промените обаче не трябва да водят до излишни неудобства за законните фирми и клиенти, добави Тео. По думите ѝ случаят е бил на радара на полицията от 2021 г., след подаването на доклади за подозрителни транзакции от финансови институции. Тя отхвърли като "напълно неверни" спекулациите в местни и международни новинарски издания, че операцията е извършена по нареждане на Китай. "Започнахме разследване, защото подозирахме, че в Сингапур са извършени престъпления", обясни тя. "След като потвърдихме подозренията си, ние действахме."

В Сингапур бизнесмен ограби инвеститорите си

В Сингапур бизнесмен ограби инвеститорите си

Властите водят разследване