Сирийският президент Башар Асад приветства икономическото споразумение с ключовия си съюзник Иран като опора срещу онова, което той определи като "икономическа война", водена от Запада, съобщава "Франс прес".

Асад говори ден след като двете съюзнически държави подписаха поредица от споразумения, включително дългосрочно споразумение за "икономическо сътрудничество", предхождащо започването на възстановяването на разкъсаната от война страна.

ЕС е на прага на алтернативен канал за пари към Иран

ЕС е на прага на алтернативен канал за пари към Иран

Германия работи с Великобритания и Франция по този въпрос

"Тези споразумения... ще спомогнат за консолидиране на устойчивостта на Иран и Сирия срещу икономическата война, водена срещу тях от някои западни държави", подчерта Асад.

Той призова за "засилване на общите усилия за отблъскване на тези страни, които продължават да се опитват да отслабят двете страни".

САЩ повторно наложиха тежки санкции срещу Иран, докато те и Европейският съюз също така включиха в черния списък няколко официални лица от режима в Дамаск и сирийски бизнесмени.

Иран и Сирия заклеймиха САЩ и „преврата” във Венецуела

Иран и Сирия заклеймиха САЩ и „преврата” във Венецуела

Сирия обвинява САЩ в нарушаване на международните норми и закони

11-те споразумения и меморандума за разбирателство, подписани вчера, обхващат области като икономиката, културата, образованието, инфраструктурата, инвестициите и жилищното строителство.

Те бяха подписани по време на посещение на първия вицепрезидент на Иран Ешак Джахангири в сирийската столица.

Иран и Сирия вече подписаха споразумение за военно сътрудничество през август, докато Техеран подкрепяше икономически Дамаск по време на конфликта чрез доставки на петрол и няколко кредитни линии.

Гражданската война предизвика огромни щети на сирийската икономика и инфраструктурата, като ООН оценява цената на свързаното с войната разрушение на около 400 млрд. долара.

Иран срещу Израел - другата война в Сирия

Иран срещу Израел - другата война в Сирия

Ако войната между Башар Асад и неговите опоненти в Сирия е на път да приключи, след осем години на опустошителен конфликт, то в Леванта набира скорост още една война