Сирийската правителствена армия и техни съюзници, подкрепяни от руски бойни самолети, продължават да жънат успехи след предприетата офанзива срещу бунтовниците, обявиха активисти, цитирани от Ройтерс.

Руски самолети са провели най-малко 20 въздушни атаки над град Кафр Набуда в провинция Хама, Западна Сирия, стотици снаряди удариха района, докато сирийската армия и бойци от „Хизбула" превзеха част от него, отбелязват от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

През последните дни лоялните на президента Башар Асад сили си върнаха територия, която се намира до окупираната от правителството крайбрежна земя на запад благодарение на руската интервенция. Така е спряно настъплението на бунтовниците от по-рано тази година.

Проправителствени сили, включително ливанската групировка „Хизбула", превзеха южната част на Кафр Набуда, допълват от центъра, подчертавайки, че десетки бунтовници са убити и ранени при боевете, артилерийския обстрел и при въздушните атаки.

Това са най-тежките битки в северната част на Хама от началото на съвместните операции, започнали преди няколко дни между руските ВКС и сирийските войски, поясняват от центъра.

Превземането на Кафр Набуда ще доближи правителствените сили до контролирани от бунтовниците позиции по основната магистрала, която свързва основните сирийски градове.

Градът е много важен и стратегически", заключиха активистите.

Междувременно Китай се обяви за запазване суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Външният министър на комунистическата държава Ванг И се обяви против вмешателство във вътрешните работи на страните, цитиран от Ройтерс.

Китайският топ дипломат се срещна с топ съветник на сирийския президент Башар Асад.
Ванг И каза пред сирийския представител, че Китай подкрепя антитерористичните мерки, тъй като са в съответствие с международното право.

Китай се „противопоставя на лесното вмешателство във вътрешните работи на други страни", подчерта той и добави, че съдбата на Сирия трябва да бъде решена от сирийския народ.

Повече усилия трябва да бъдат положени за намиране на политическо решение, категоричен е китайският дипломат.