Скандално видео беше публикувано в интернет, което показва убийство на чернокож от американски полицаи, съобщава британският „Телеграф".

36-годишният Джерами Рийд е убит на 30 декември, след като той и негов приятел, които са били в автомобил, са спрени от полицията в Ню Джърси.

Спречкването е било между Рийд и Брахим Дейс, полицай от Bridgeton Police Department, който също е чернокож. Смята се, че Дейс е забелязал пистолет в жабката на спрения автомобил.

На видеото се вижда Дейс да изважда оръжието си и да се обръща със следните думи към Рийд: „Ако се докоснеш до нещо, ти си мъртъв". Рийд от своя страна твърди, че не е пипал нищо и след това полицаят се опитва да го изкара от колата с вдигнати ръце. При излизането на Рийд от автомобила Дейс открива огън, както и неговият партньор Роджър Уорли, който стреля веднъж. Рийд, който е лежал 13 години за застрелване на полицай, е убит при стрелбата.

Видеото е от камерата на полицейската кола.

Според активист видеото показва, че Рийд не е бил заплаха и че не е притежавал оръжие.

Прокурори обявиха, че е открит пистолет на мястото. Двамата полицаи са освободени от длъжност, докато местната прокуратура разследва случая.

През последните месеци в САЩ се проведоха големи протести заради отношението на полицаите към чернокожите.