В акаунта на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност, във "ВКонтакте" бе публикуван пост от името на политика, в който се казва, че Русия "отново ще стане единна".

По-късно публикацията бе изтрита, а появата ѝ бе обяснена с хакерска атака.

Публикацията в акаунта на Медведев се появи около полунощ във вторник, 2 август. Авторът предполага, че скоро "няма да има повече паради на суверенитета" и че всички народи, които са населявали Съветския съюз, "ще живеят отново заедно в приятелство и взаимно разбирателство".

"За тази цел няма да пожалим нито усилия, нито средства", се казваше в публикацията. Като примери бяха посочени Грузия и Казахстан. "Докато руснаците не отидат там, няма да има ред", се заканва публикацията.

"След освобождаването на Киев и всички територии на Малорусия от бандите националисти (...) Русия отново ще стане единна, могъща и непобедима".

Авторът на текста обещава, че Москва, "начело на славянския народ", ще продължи следващия поход за възстановяване на границите си, които, "както знаете, не свършват никъде".

Постът беше отбелязан от телевизионната водеща Ксения Собчак, която публикува скрийншоти от него. "Обзалагам се, че страницата на Дмитрий Медведев е хакната", пише тя в канала си в Telegram.

Това беше и официалното обяснение за публикацията на Медведев сутринта, когато тя вече беше изтрита. "С този, който е хакнал страницата и е публикувал този пост, ще се заеме администрацията на социалната мрежа и този, който е отговорен за това", заявява помощникът на Медведев Олег Осипов пред РИА Новости. Той уверява, че последният пост във "ВКонтакте", който Дмитрий Анатолиевич е публикувал, е бил посветен на Деня на военноморския флот, 31 юли.

От пресслужбата на "ВКонтакте" съобщиха за "Интерфакс", че скандалната публикация е публикувана от потребител от трета страна. "В момента екипът по сигурността работи съвместно с компетентните служби и установява причините за инцидента", заявиха от "ВКонтакте".

Бившият президент и бивш министър-председател Дмитрий Медведев и понастоящем заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, публикува активно в социалните мрежи остри постове. Тази активност започна с началото на войната в Украйна, когато си направи и самите профили в социалните мрежи, преди това се отказва да използва социалните медии, като включително има и изказвания против тях.

Медведев за преговори през август: Дали ще има за какво и с кого да се говори?

Медведев за преговори през август: Дали ще има за какво и с кого да се говори?

Давид Арахамия наистина предположи преговори, но след контраофанзива

Според Петър Козлов, кореспондент на BBC, постът на Медведев по-скоро изглежда истински, а не хакерски.

"След внезапното си отстраняване от правителството Медведев дълго време търсеше себе си, опитвайки се да "намери своята ниша". Той дори се опитва да съживи кариерата си, като заема поста председател на Държавната дума, но не успя, тъй като твърде много от членове на "политбюро" на Путин не искаха той да се върне.

Нахлуването в Украйна преобърна шахматната дъска на руската политика. Това, което се опитваше да бъде алтернатива - консервативно-реакционно крило, носталгично по завръщането на Съюза - се превърна в мейнстрийм. И Медведев, с обичайния си ентусиазъм, реши да бъде пръв в тази посока. Или поне да се присъедини към тях - и да заяви гръмко на Путин, че е приключил с миналото, че не е либерал, че е "свой".

В продължение на пет месеца Медведев е толкова рязък, ясен и откровен в социалните мрежи, че постът във "ВКонтакте" не е изненада никого. Независимо дали е хакнат или не (а Медведев е бил хакван неведнъж), никой не би се обзаложил, че определено не той го е написал. Този пост твърде много прилича на другите от последните месеци - остри и агресивни коментари.

Най-често в последните месеци е писал негативно за властите на Украйна, Европейския съюз и САЩ. По линия на Украйна и от началото на инвазията на Русия в Украйна той се превърна в един от основните говорители на руските позиции и то се отличава с най-острите сред тях.

През юни месец например той "обясни" в канала си в Телеграм своята омраза, макар да не уточни към кого точно е насочена тя. "Често ме питат защо постовете ми в Telegram са толкова сурови. Отговорът е - аз ги мразя. Те са копелета и мръсници. Те искат смърт за нас, за Русия. И докато съм жив, ще направя всичко възможно те да изчезнат", се казваше в публикацията.

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

И докато съм жив, ще направя всичко възможно те да изчезнат

А на 30 май Медведев написа, че в случай на ракетни удари по руски градове Русия може да отвърне на удара, като нанесе удар по "центровете за вземане на решения" на "престъпни решения", някои от които "изобщо не са в Киев". Само преди десетина дни Медведев беше категоричен, че Украйна ще изчезне от картата на света и то не за първи път. 

През януари 2020 г. Медведев пое поста на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия доста неочаквано, след сато отстъпи поста премиер на Михаил Мишустин и след като дълги години беше сочен като дясната ръка на Владимир Путин, като дори с него си "размениха" постовете на премиер и президент, за да бъде изпълнено конституционното ограничение за мандатността.

Все пак длъжността заместник-секретар на Съвета за сигурност бе създадена специално за него, такава не съществуваше преди в агенцията, чийто председател е лично Владимир Путин. За две години обаче Дмитрий Медведев мина на заден план и рядко се чуваше неговия глас.

Политическата сянка на Путин

Политическата сянка на Путин

„Дойче веле" прави портрет на Дмитрий Медведев