Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е ясният фаворит за поста генерален секретар на ООН.

След шестото тайно гласуване в Съвета за сигурност на организацията той е получил 13 окуражаващи гласове и нито един червен. Припомняме, от днес петте постоянни членове на Съвета за сигурност, имащи право на вето – Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция, гласуват с червени бюлетини.
В предишните пет гласувания Гутериш отново бе на първо място.

От коментарите в Туитър става ясно, че следващият генерален секретар на ООН няма да е жена и няма да е от Източна Европа

Имаме ясен фаворит и неговото име е Антонио Гутериш, обяви Виталий Чуркин, руският постоянен представител в организацията.

Представителят на Русия, която председателства този месец Съвета за сигурност дори в прав текст пожела на Гутериш успех в изпълняването задълженията на генерален секретар на ООН през следващите пет години.

Антониу Гутериш е получил 13 положителни гласа, включително 4 от 5-те постоянните представителки в съвета и 2 без мнение, включително един от 5-те постоянни представителки.

Иначе от двете наши кандидатки Ирина Бокова се е представила по-добре от Кристалина Георгиева. В нейна подкрепа са гласували 7 души. 7 са гласовете „против”, като два от тях са с червена бюлетина.
Кристалина Георгиева е получила 5 окуражителни гласа. 8 от членовете на Съвета за сигурност са били против кандидатурата й. Две страни са й наложили вето с червена бюлетина.

15-членният Съвет за сигурност проведе тайно гласуване за всеки един от 10-те кандидати с избор: окуражителен, неокуражителен или без мнение.

За да бъде Гутериш официално препоръчан за гласуване на 193-членната Генерална Асамблея, е нужно Съветът за сигурност да одобри резолюция при закрити врата. За да мине резолюцията трябва да има най-малко 9 гласа в подкрепа и нито едно вето.

Официалният кандидат на България за поста Кристалина Георгиева поздрави Гутериш. В туитър тя написа: Поздравления за Антонио Гутериш – следващият генерален секретар на ООН. Късмет в преследването на амбициозната програма за ООН.  

Моите най-искрени поздравления за Антонио Гутериш. Повече от сигурно е, че той ще бъде отличен следващ генерален секретар на ООН, написа и Ирина Бокова.

В Съвета за сигурност в четвъртък ще се проведе официално гласуване, което да потвърди избора на кандидат.

66-годишният Гутериш 10 години бе начело на агенцията за бежанците към ООН.