Ако Русия бъде победена във войната в Украйна, това ще доведе до разпадането на "Руската империя". Това предвеща американският финансист милиардер Джордж Сорос, цитиран от "Ройтерс".

Според него подобна развръзка ще бъде приветствана от бившите съветски републики.

Нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари доведе до един от най-смъртоносните конфликти в Европа след Втората световна война и до най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Сорос заяви, че САЩ ще подкрепят Украйна, но президентът Джо Байдън е предупредил украинския Володимир Зеленски, че има ограничения и Трета световна война трябва да бъде избегната. Милиардерът обаче не разкри източника на информацията си.

По негови думи руската армия е била зле ръководена, зле оборудвана и деморализирана, но президентът Владимир Путин се е обърнал към наемническата група "Вагнер", за да спре украинската армия.

Сорос вещае Трета световна война и край на цивилизацията

Сорос вещае Трета световна война и край на цивилизацията

Единственият начин за запазване на човечеството - възможно най-бърза победа над Путин

"Страните от бившия Съветски съюз нямат търпение да видят загубата на руснаците в Украйна, защото искат да отстояват своята независимост", изтъкна Сорос на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Това означава, че украинска победа ще доведе до разпадането на Руската империя. Русия вече няма да представлява заплаха за Европа и света", отбеляза той и допълни, че това би било голяма промяна към по-добро.

След като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., ядрената суперсила се раздели на 15 независими републики. Русия обаче остана най-могъщата от тях и притежава най-големия ядрен арсенал в света.

Путин гледа на войната в Украйна като на екзистенциална битка с агресивния и арогантен Запад и твърди, че Русия ще използва всички налични средства, за да защити себе си и своя народ от всякакви атаки.

От своя страна САЩ отрекоха твърденията на Кремъл, че искат да унищожат Русия - най-големият производител на суровини в света.

Зеленски пред Би Би Си: Няма да разменям с Путин територии за мир

Зеленски пред Би Би Си: Няма да разменям с Путин територии за мир

Оръжията са единственият език, който Русия разбира, посочи украинският президент

Сорос заяви, че залогът на Путин върху ЧВК "Вагнер", основана от Евгений Пригожин, изглежда е проработил в краткосрочен план.

"Залогът сработи. Украйна беше изправена пред стратегически избор: или да забуксува в задържането на "Вагнер", или да даде на Русия пропагандна победа и да запази ограничените си ресурси за контраофанзива", посочи Сорос.

Той заяви, че Украйна има малък прозорец от възможности през пролетта, след като получи оръжията, обещани от Запада.

Относно Китай Сорос отбеляза, че стратегията на президента Си Дзинпин за "нулев COVID" е разклатила доверието в Комунистическата партия.

"Настоящата ситуация дава всички предпоставки за смяна на режима или за революция. Но това е само началото на един непрозрачен процес, чиито последици ще се усетят в по-дълъг период от време", прогнозира финансистът.

Китай: Защо Си смени отново курса ...

Китай: Защо Си смени отново курса ...

Решението на Пекин е лоша новина за Путин

"В краткосрочен план Си вероятно ще остане на власт, защото той има твърд контрол върху всички инструменти за репресия", поясни той.

Сорос обаче изрази увереност, че Си няма да остане на поста доживот и докато е на власт, Китай няма да се превърне в доминиращата военна и политическа сила, към която той се стреми.

Сорос определя Русия, която е най-голямата държава в света по територия, и Китай - втората по големина икономика в света, като водещи членове на група от възходящи "затворени общества", където индивидът е подчинен на държавата.