Президентът на Украйна Володимир Зеленски изключи възможността да се откаже от която и да е част от територията на страната си в рамките на евентуално мирно споразумение с Русия.

В интервю за Би Би Си по повод една година от пълномащабното нахлуване на Русия той предупреди, че отстъпването на земя би означавало, че Русия може "да продължи да се връща", докато западните оръжия биха приближили мира.

Зеленски също така заяви, че предвидената пролетна офанзива вече е започнала.

"Руските атаки вече се случват от няколко посоки", каза той.

Той обаче вярва, че украинските сили могат да продължат да се съпротивляват на настъплението на Русия, докато не успеят да започнат контраофанзива - въпреки че повтори призивите си за повече военна помощ от Запада.

Зеленски: Украинската дипломация да достигне целия свят

Зеленски: Украинската дипломация да достигне целия свят

Където позицията на Киев все още не е достатъчно представена

"Разбира се, съвременните оръжия ускоряват мира. Оръжията са единственият език, който Русия разбира", каза Зеленски пред Би Би Си.

Миналата седмица той се срещна с лидерите на Обединеното кралство и ЕС в опит да засили международната подкрепа и да поиска модерни оръжия за защита на страната си. Когато президентът на Украйна поиска модерни изтребители, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че "нищо не е изключено от масата".

Но Киев е все по-разочарован от скоростта, с която пристигат западните оръжия. Смята се, че до доставките на бойни танкове, обещани миналия месец от редица западни държави, включително Германия, САЩ и Обединеното кралство, все още остават седмици до пристигането им на бойното поле.

Президентът Зеленски се спря и на заплахата на лидера на Беларус Александър Лукашенко да води война заедно с руските войски от своята територия, ако само един украински войник пресече границата.

Берлускони обвини Зеленски за войната в Украйна
Обновена

Берлускони обвини Зеленски за войната в Украйна

Отговорът на Украйна не закъсня

"Надявам се, че [Беларус] няма да се включи във войната", каза той. "Ако това стане, ние ще се бием и ще оцелеем." Да се позволи на Русия отново да използва Беларус като плацдарм за нападение би било "огромна грешка", добави той.

Преди 12 месеца руските сили започнаха част от пълномащабната си инвазия от Беларус. Те се насочиха на юг към украинската столица Киев, но бяха отблъснати и принудени да се оттеглят в рамките на няколко седмици, след като понесоха тежки загуби.

На въпроса дали е изненадан от тактиката на Русия във войната, Зеленски я определи като "безполезна".

"Начинът, по който унищожиха всичко. Ако техните войници са получили [и изпълнили] тези заповеди, това означава, че те споделят същите ценности."

Украински данни, публикувани тази седмица, сочат, че руските войски в Украйна са загинали през този месец в по-голям брой, отколкото когато и да било от първата седмица на инвазията им. Данните не могат да бъдат проверени, но Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че тенденциите са "вероятно точни".

Зеленски връчил на евролидери точен списък на оръжия и боеприпаси

Зеленски връчил на евролидери точен списък на оръжия и боеприпаси

Списъкът отчита запасите и от какво се нуждаят

"Днес оцеляването ни е нашето единство", каза Зеленски за това как според него ще приключи войната. "Вярвам, че Украйна се бори за своето оцеляване." Страната му се движи към Европа както икономически, така и чрез своите ценности, каза той.

"Ние избрахме този път. Искаме гаранции за сигурност. Всякакви териториални компромиси биха ни направили по-слаби като държава", обобщи Зеленски.

"Не става въпрос за самия компромис", каза той. "Защо да се страхуваме от това? Всеки ден в живота си имаме милиони компромиси", припомни Зеленски.

Зеленски пред ЕП: Русия е най-голямата антиевропейска сила в света

Зеленски пред ЕП: Русия е най-голямата антиевропейска сила в света

Под бурни аплодисменти украинският лидер благодари на ЕС за подкрепата

"Въпросът е с кого? С Путин? Не. защото няма доверие. Диалог с него? Не. Защото няма доверие.", твърдо посочи украинският президент.